Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sednica SB danas, članice bez dogovora

Bookmark and Share

08.07.2015. Tanjug

Sednica Saveta bezbednosti UN odložena je za danas u 16 časova, posle dva odlaganja i višečasovnih kosultacija povodom britanskog predloga rezolucije o Srebrenici, i odsustva konsenzusa.

Foto: Beta
Foto: Beta

Prema Tanjugovim informacijama iz diplomatskih izvora, dogovora zapadnih zemalja članica SB UN i Rusije i Kine o predloženom dokumentu nema.
Rusija je i posle jučerašnjih konsultacija ostala pri stavu da će uložiti veto na rezoluciju ako se njen tekst ne izmeni.
Prethodno je Kina ranije juče tražila da se glasanje o rezoluciji odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica ovog tela svetske organizacije.
To je treće odlaganje sednice, koja je prvobitno bila zakazana juče za 16 časova, zatim je odložena za sat vremena, a potom je došlo i do drugog odlaganja za 21 sat po srednjoevropskom vremenu.
Tekst britanske rezolucije apsolutno je neprihvatljiv za Srbiju.
Rojters je javio, pozivajući se na svoje diplomatske izvore, da su razgovori zemalja članica SB u toku i da Velika Britanija i SAD pokušavaju da uvere Rusiju da ne ulaže veto.
Neimenovani portparol Misije Velike Britanije pri UN, zemlje koja je autor predložene rezolucije, rekao je za Rojters da je cilj da se dobije što veća podrška od članica Saveta bezbendosti UN čime bi se dao značaj godišnjici zločina u Srebrenici.
„Nadamo se da će ovo odlaganje pomoći da ostvarimo cilj“, poručio je on.

Komentara: 0


#   UN   sednica   Velika Britanija   Savet za bezbednost   Srebrenica   rezolucija
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima