Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Skandalozna naredba guvernerke: Zaposlite ih, pa neka su nestručni

Bookmark and Share

13.12.2014. Željka Jevtić, Blic

Jorgovanka Tabaković zapošljavala je u NBS tako što je izdavala naređenja kadrovskoj službi sa svog mejla ko mora dobiti radno mesto, saznaje ''Blic“.

Skandalozna naredba guvernerke: Zaposlite ih, pa neka su nestručni

Otkad je Tabakovićeva stupila na funkciju pre oko dve godine, u NBS je zaposleno preko sto ljudi, od kojih je deo na konkursu dobio posao. Međutim, za deo kadrova lično je urgirala guvernerka i neki od njih imaju ugovore na određeno radno vreme.

Tabakovićeva se posebno angažovala u slučajevima u kojima su stručne službe slale odgovor da je reč o nekvalifikovanim pojedincima. Kao razlog je navođeno da ili nemaju dovoljno iskustva ili da nemaju potrebnu školu za određeno radno mesto.

Rasipanje na plate

Inače, broj zaposlenih u NBS po dolasku Tabakovićeve bio je do sada više puta tema zbog navoda da institucija koja je prošlu godinu završila sa gubitkom uz uvećani platni spisak zaposlenih odlazi u još veću dubiozu. Tako je prošle godine na zarade, naknade i ostale lične troškove zaposlenih potrošeno oko 640 miliona dinara više nego u 2012. godini.

Međutim, nakon stava stručnih službi, od guvernerke bi stigao mejl da se ta osoba mora zaposliti. U prvo vreme Tabakovićeva svoj angažman putem mejla nije ni krila. Međutim, u trenutku kada je njena ‘nesmotrenost’ postala javna tajna unutar NBS - pao je sistem.

Priča da izdaje naređenja mejlom i pored stava službi počela je da kruži u pojedinim sektorima NBS i samo su jedan dan zaposleni došli na posao i ceo sistem u stručnim službama je bio praktično resetovan. Nije bilo ne samo poslovnih podataka već su jednostavno iz kompjutera i sa mejlova izbrisani i privatni sadržaji - kaže izvor “Blica”.

Međutim, nije sva prepiska na relaciji guvernerka - kadrovska služba izbrisana.

Jedna od guvernerkinih urgencija je D. N. - po zanimanju master kulturolog. Zaposlila se u NBS 15. maja ove godine na osnovu Ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova na period od 120 radnih dana. Ugovor je istekao 29. oktobra 2014, a nov je zaključen od 30. oktobra. I pored upozorenja da master kulturolog nema iskustva niti kvalifikaciju da radi na poslovima u NBS, D. N. je zaposlena, i to u Sektoru za monetarne operacije, odnosno u Odeljenju za devizno tržište.

Po istom principu posao je dobila i T. B., školovana na „Megatrendu“, koja je raspoređena na mesto višeg stručnog saradnika za evropske integracije u Sektoru za međunarodnu saradnju. Među zaposlenima zahvaljujući guvernerki je i D. T. iz računovodstva. Svi oni, a čiji su kompletni podaci poznati redakciji, zaposleni su tokom ove godine.

Prema saznanjima “Blica”, stručnim službama je naznačeno i da će posle ukidanja odluke premijera Aleksandra Vučića i Vlade da nema zapošljavanja u javnom sektoru guvernerkini zaposleni stupiti u stalni radni odnos.

NBS: Guvernerka sama odlučuje

„Blic“ je juče pitao guvernerku koliko je ukupno ljudi zaposleno u njeno vreme, za koliko je novozaposlenih dobila preporuku stručnih službi da nisu kompetentni, po kom principu i na osnovu čega je zapošljavala. U odgovorima se navodi da je za dve godine i četiri meseca radni odnos na neodređeno u NBS zasnovalo 108 lica. Guvernerka tvrdi da svi novozaposleni ispunjavaju uslove i da nijedan rukovodilac organizacione jedinice niti zaposleni nije dostavio dokaz ili izneo sumnju da novozaposleni nisu kompetentni. Guvernerka je, kako kaže, zapošljavala na osnovu Zakona o NBS.

Na pitanje za koliko je zaposlenih lično zahtevala da dobiju radno mesto i na koji način je to radila, u odgovoru se navodi:

Guverner NBS u skladu sa ovlašćenjima datim u Zakonu o NBS, Statutu i Pravilniku o radu u NBS odlučuje o prijemu u radni odnos u zavisnosti od potreba posla i organizacije rada - navodi se u odgovoru NBS.

Izradu ovog teksta podržala je Ambasada Kraljevine Norveške u okviru medijskog programa za jačanje vladavine prava. Sadržaj teksta je isključivo odgovornost autora i ni na koji način ne odražava stavove Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

 

Komentara: 0


#   zapošljavanje   NBS   Jorgovanka Tabaković     Ambasada Kraljevine Norveške   radno vreme   radno mesto
@


 


[ Dodaj komentar ]