Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Softver za izbore krade mandate

rssBookmark and Share

Vranje 15.05.2012. Izvor: Beta

Predsednica Gradske izborne komisije izjavila da je utvrđeno da je zbog greške u softveru koji je dobijen od Republičke izborne komisije (RIK) uskraćen jedan mandat

Softver za izbore krade mandate

Predsednica Gradske izborne komisije (GIK) u Vranju Ljiljana Stojanović izjavila je danas da je utvrđeno da je zbog greške u softveru koji je dobijen od Republičke izborne komisije (RIK) uskraćen jedan mandat koaliciji oko SPS koja je na lokalnim izborima dobila najviše glasova.

Mandat SPS-a je zbog greške u softveru bio dodeljen Demokratskoj stranci Srbije, stranci koja je osvojila najmanje mandata, ali je greška ispravljena i sa tim su se složili predstavnici svih stranaka. Ljiljana Stojanović je agenciji Beta rekla da je naknadnom proverom utvrđeno da bi podnosioci izborne liste SPS-PUPS-JS-SDPS umesto 20 mandata, kako je izračunato na osnovu softvera dobijenog od RIK-a, u budućem sazivu Skupštine Vranja trebalo da dobiju 21 mandat.

Izbornoj listi Vojislav Koštunica - Demokratska stranka Srbije, koja je na osnovu korišćenja istog softvera imala najmanje mandata, šest odborničkih mandata u lokalnom parlamentu, broj mandata je smanjen za jedan tako da ih sada ima pet."Podnosioci izbornih lista, i one koja je dobila mandat više i one koja je dobila mandat manje, kao i GIK su jednoglasno zauzeli stav da se radi o tehničkoj prirodi greške, zbog programa preuzetog od strane RIK-a, a da nije greška do programera, lica kojeg je angažovala Gradska izborna komisija", kazala je Stojanovićeva.

Stojanovićeva navodi da ne može da kaže da li su takav isti softver od RIK-a dobile i ostane izborne komisije u Srbiji. "Mi smo se u radu striktno pridržavali onoga što je u našoj nadležnosti", rekla je Stojanovićeva.

Prema ranije raspodeljenim mandatima nakon održanih lokalnih izbora u Skupštini grada Vranja, koja ima ukupno 65 odborničkih mesta, koalicija oko SPS je imala 20 odbornika, dok će sada imati 21, po 14 odbornika imaju DS i SNS, 11 odbornika imaju Ujedinjeni regioni Srbije, dok je Demokratska stranka Srbije imala šest, a nakon ispravke imaće pet odbornika.

 


#   Vranje   izbori   Vojislav Koštunica   Ljiljana Stojanović   RIK   izborne liste
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima