Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Opozicioni odbornik Miodrag Stanković predlaže hitne mere zbog sve većeg povećanja cena i siromaštva građana

rssBookmark and Share

Niš 24.05.2022. Južna Srbija Info

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša, podneo je odborničku inicijativu kojom predlaže hitne mere zbog sve većeg povećanja cena i siromaštva građana, navodi se u saopštenju.

Opozicioni odbornik Miodrag Stanković predlaže hitne mere zbog sve većeg povećanja cena i siromaštva građana

Saopštenje prenosimo u celosti..

1. Da se obezbede paketi pomoći sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, za sve penzionere koji imaju penziju ispod 30.000 dinara;  
2. Da se socijalno ugroženim licima koja su na evidenciji Centra za socijalni rad (40.079 lica) isplati jednokratna novčana pomoć, jer im je u ovom trenutku najpotrebnija; 
3. Da se rebalansom budžeta za 2022. godinu predvide značajno veća sredstva za jednokratnu novčanu pomoć, koja bi se sukcesivno isplaćivala socijalno uroženim licima. 
4. Da se krene sa opremanjem novih radnih zona za otvaranje novih fabrika i da se obezbede veći podsticaji za investicije i rast domaćih preduzeća,  jer privreda mora da ima odgovor na sve veće siromaštvo i veliku nezaposlenost Nišlija.
„Poskupljenja dalekosežno pogađaju ne samo socijalno ugroženo stanovništvo, već i sve građane. Kontinuirano poskupljenje cena osnovnih životnih namirnica udar je na kućni budžet svake porodice u Srbiji. Došli smo u situaciju da građani kupuju hranu na komad ili pazare samo ono što moraju. Gotovo da ne postoji grupa namirnica koja je zadržala istu cenu u odnosu na prošlu i početak ove godine. Kupovina prosečne potrošačke korpe, predstavlja izazov čak i za prosečnu srpsku porodicu u kojoj oba roditelja rade“ – izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša. 
„Rekord po poskupljenju drži povrće, potom poskupljenje ulja i mesa. Višestruko poskupljenje goriva ne pogađa samo vozače automobila, već i poljoprivredne proizvođače, a samim tim utiču i na poskupljenje poljoprivrednih proizvoda, jer proizvođači ne znaju koliko novca će im biti potrebno za oranje, setvu, prskanje, đubrenje, prevoz, skladištenje. 

Sredinom aprila u Nišu je poskupeo i taksi prevoz. Veće grada Niša usvojilo je odluku kojom će i gradski i prigradski prevoz poskupeti za više od 30 odsto. Najavljeno poskupljenje struje biće udar na džep Nišlija koji se greju na struju, dok ništa bolje neće proći ni oni koji su priključeni na mrežu daljinskog grejanja. Gradsko veće je odobrilo JKP „Gradska toplana“ poskupljenje varijabilnog dela cene daljinskog grejanja. Pored poskupljenja hrane, goriva, grejanja, struje koje građani Srbije i njihovi novčanici osećaju, slede povećanja cena komunalnih usluga. 

Gradska vlast nema odgovor na nemoguće povećanje troškova jednostavnog preživljavanja, sa kojim se suočavaju Nišlije. A nama, običnim građanima ostaje da se pitamo: Ima li kraja rastu cena?“ – zaključio je Stanković. 

 


#   Niš   Miodrag Stanković   standard   Koalicija Niš moj grad
@Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima