Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Potvrđeno u SRS: Vojislav Šešelj sutra na slobodi

Bookmark and Share

06.11.2014. Južna Srbija Info

Iz izvora bliskih Srpskoj radikalnoj stranci potvrđeno: Vojislav Šešelj od sutra na slobodi

Potvrđeno u SRS: Vojislav Šešelj sutra na slobodi

Kako su danas, kasno popodene mediji objavili, pretresno veće Haškog tribunala odobrilo je danas privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja iz Pritvorske jedinice u Sheveningenu.

Tribunal u Hagu je ovim aktom dao zeleno svetlo za privremeno oslobađanje Vojislava Šešelja, koji, međutim, još mora da prihvati stavove iz garancije koju je juče Hagu uputila Vlada Srbije.

U podnesku Tribunala navedeno je da je Sudsko veće na sopstvenu inicijativu i iz humanitarnih razloga, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog, "imajući u vidu nove okolnosti i kako bi izbeglo najgore", naložilo privremeno puštanje Šešelja na slobodu.

Ta odluka bi, kako je navedeno u podnesku, trebalo da omogući Šešelju lekarsku negu"u najadekvatnijem mogućem okruženju", a Veće je, takođe dodalo, da, s obzirom na okolnosti, nije neophodan pristanak optuženog.

Istovremeno, zaštita svedoka i integritet postupka moraju biti garantovani, naglasilo je Sudsko veće.

Odluka je usledila dan pošto je raspravno veće Haškog tribunala pokrenulo inicijativu za puštanje na privremenu slobodu Vojislava Šešelja usled pogoršanja njegovog zdravlja.

Haški sud je Šešelju postavio uslove uobičajene za privremeno puštanje na slobodu, odnosno zabranjuje mu se da utiče na svedoke i žrtve. Od Šešelja se traži i da se odazove sudu kada on to zatraži.

Prethodno, Vojislav Šešelj nije želeo da prihvati ove uslove.

Sudsko veće je odluku donelo glasovima dvojice sudija, dok je Senegalac Mandaje Nijang izdvojio mišljenje.

Srbija je juče obavestila Holandiju da može da garantuje za Šešelja ako se on pravno obaveže da će poštovati uslove Tribunala.

Potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je juče da je Vlada, dajući garancije za Šešelja, uradila sve što je bilo moguće u datim okolnostima i da očekuje odluku Pretresnog veća Haškog tribunala za dan ili dva.

Rasim Ljajić je rekao da je Vlada imala u vidu sve aspekte problema i ukazala na zabrinutost zbog Šešeljevog zdravstvenog stanja.

"Ponovili smo odluku iz jula u kojoj smo izrazili spremnost da damo garancije ne samo u ovom već i u svim ostalim slučajevima kada je reč o našim građanima koji su se dobrovoljno predali Hagu", rekao je Ljajić.

Ponovio je da Vlada više ništa od toga nije mogla da uradi i da sada ostaje da se Šešelj složi da prihvata garancije koje je do sada odbijao.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991–1993.


#   SRS   Hag   Vojislav Šešelj   Rasim Ljajić   sloboda   Vojislava Šešelj
@SRS_info @predsednikSRS @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima