Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Potpisan ugovor kojim država preuzima upravljanje niškim aerodromom

rssBookmark and Share

Niš 09.08.2018. Južna Srbija Info

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, i gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisali su danas ugovor o prenosu osnivačkih prava u javnom preduzeću za aerodromske usluge “Aerodrom Niš”, kojim država preuzima upravljanje niškim aerodromom.

Potpisan ugovor kojim država preuzima upravljanje niškim aerodromom

"Aerodrom Niš od strateškog je značaja za celu Srbiju, kao alternativni aerodrom beogradskom i rezervni centar kontrole letenja iz sistema SMATSA, zahvaljujući novom tornju kontrole leta koji ćemo izgraditi u Nišu. Prenosom upravljanja na Vladu Srbije, biće omogućeno normalno funkcionisanje niškog aerodroma i obezbeđena sredstva za investicije koje će omogućiti dalji razvoj niškog aerodroma, kako bi i u budućnosti bio jedan od vodećih u ovom delu regiona", izjavila je Mihajlovićeva.

Ona podseća da je Vlada Srbije odluku o prenosu osnivačkih prava sa JP "Aerodrom Niš" na Republiku Srbiju donela nakon višegodišnjih molbi Grada Niša i menadžmenta aerodroma da pomogne dalji rad i razvoj niškog aerodroma, s obzirom na to da Grad Niš, kao vlasnik aerodroma, ne raspolaže neophodnim finansijskim sredstvima.

Republika Srbija je u prethodne četiri godine pomogla niški aerodrom sa ukupno 9,8 miliona evra, od čega je 3,6 miliona evra pomoć u novcu i opremi koju je Aerodrom „Konstantin Veliki“ dobio od vazduhoplovnih preduzeća i institucija u vlasništvu države.

Broj putnika na niškom aerodromu u periodu 2014-2017. povećan je 248 puta, sa 1.335 putnika u 2014. na 331.582 u 2017, a prevoz robe devet puta, sa 284 tone na 2.542 tone.


#   Niš   Zorana Mihajlović   Vlada Republike Srbije   investicije   aerodrom   Darko Bulatović   vlasništvo   Aerodromi Srbije
@Vlada_SR @DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima