Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Predsednik Višeg suda podržao Nišlije u borbi protiv nasilja

rssBookmark and Share

27.02.2014. Blic

Vršilac dužnosti predsednika Višeg suda u Nišu Zoran Krstić podržao je juče zahteve Nišlija za zaustavljanje nasilja iznetim na protestima nakon ubistva studenta Vuka Stoiljkovića.

Predsednik Višeg suda podržao Nišlije u borbi protiv nasilja

-U Nišu je u toku februara meseca došlo do spontanog okupljanja građana koji su izrazili snažan i odlučan zahtev za zaustavljanje nasilja. Mi podržavamo takve zahteve građana koji izražavaju zabrinutost i strah za sopstvenu i bezbednost svoje dece a motivisani su humanošću, plemenitošću i solidarnošću. Nalazimo da su njihovi zahtevi opravdani jer smo svedoci sve grubljig nasrtaja na živote drugih ljudi. Smatramo takođe da su nužni jer je za zaustavljanje nasilja neophodno angažovanje kako pravosudnih organa i organa gonjenja tako i obrazovnih i kulturnih institucija, porodice I čitave zajednice, izjavio je Krstić.

On je naveo da je potrebno obezbediti perspektivu za mlade kako bi uspela borba protiv nasilja.

-Upošljavanjem mladih koji će se u toku noći pripremati za sutrašnji radni dan umesto što će posle ponoći odlaziti u grad, obilaziti lokale I konzumirati alkohol I psihoaktivne susptance, afirmisanjem rada, poštenja I čestitosti kao vrlina kojima treba da se rukovode, može se smanjiti vršenje krivičnih dela I zaustaviti nasilje. Nadamo se da će protesti građana probuditi savest ostalih građana Srbije ali i da reagovanje medija i javnosti neće biti samo povremeno i povodom izvršenja nekog teškog krivičnog dela. Takvo reagovanje predstavlja vid kratkoročnog bavljenja posledicama a ne uzrocima koji zahtevaju dugoročno i stalno bavljenje kriminalitetom i njegovim uzrocima, rekao je Krstić.

On je kazao da ne može da komentariše detalje iz istrage o ubistvu Stoiljkovića jer je taj sud odlučivao jedino o određivanju pritvora osumnjičenom za ubistvo I drugih dodirnih tačaka nije imao.

Nišlije već danima protestuju protiv nasilja nakon što je u Parku Svetog Save 10.februara ubijen student Vuk Stoiljković (22) za šta je osumnjičen Dimitrije Stevanović (20). Svake večeri građani pale sveće na mestu ubistva a održana su dva masovna okupljanja u na u centru grada kojima je prisustvovalo po nekoliko hiljada ljudi. Sledeći masovni miting protiv nasilja zakazan je za 1.mart u 12 časova na Trgu Kralja Milana.


#   ubistvo   protest   sud   nasilje   Vuk Stoiljković   Dimitrije Stevanović   Zoran Krstić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima