Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

REFORMA DRŽAVNE SLUŽBE: Svima ista plata za isto radno mesto!

Bookmark and Share

16.10.2015. Alo, Informer

Na proleće 2016. svi državni službenici na istim radnim mestima (funkcijama) imaće jednake plate širom Srbije.

Ilustracija, Foto: Profimedia
Ilustracija, Foto: Profimedia

Kafe kuvarice će uskoro dobijati po 25.650 dinara, bez obzira da li rade u nekom ministarstvu ili pri, recimo, Narodnoj banci Srbije, dok će platu od 22.000 dinara imati svi vozači u državnoj upravi.

Zaposleni kao ložači, kuriri i domari mogu da očekuju mesečni "ček" od 20.500 dinara, bilo da rade u javnoj upravi u Beogradu ili u unutrašnjosti. To praktično znači da odlazi u istoriju praksa da se za identičan psoao u različitom ministatrstvu dobijaju drastično drugačija primanja.

Trenutna situacija je takva da u državnoj upravi ima 1.500 poslova, koji će uskoro biti svedeni na manje od 500 u takozvanom katalogu radnih mesta Ministarstva državne uprave. Konkretno, više neće biti moguće da, recimo, kafe kuvarice u pojedinim javnim agencijama i Narodnoj banci dobijaju platu od 50.000 dinara ili da vozači u tim institucijama zarađuju do 70.000 dinara.

Staje se na kraj razrađenoj šemi po kojoj, na primer, u sistematizaciji RFZO za radno mesto vozača postoje čak tri kategorije: vozač ekonom, vozač kurir i vozač, a koeficijenti za njihove pozicije su različiti, iako obavljaju identičan posao. Što je koeficijent veći, naravno, i primanja su veća, pa razlika u platama zaposlenih iznosi više hiljada dinara.

Razlika će se napraviti između medicinskih sestara i nihovih koleginica iz Hitne pomoći. Naime, medicinske sestre na oba radna mesta su maltene identično plaćene, uprkos tome što zaposlene u Hitnoj pomoći imaju veći obim posla i noćna dežurstva. Ubuduće će sestre sa srednjom medicinskom školom iz Urgentnog centra dobijati najmanje 36.000 dinara, dok će sestre u domu zdravlja imati platu kao dosad, 32.910 dinara u proseku.

Po istom principu, policajci koji rade na ulici dobijaće najmanje 49.000 dinara, dok će policijski službenici u kancelarijama primati uobičajenih 45.000 dinara u proseku.

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave priznaju da ima puno nelogičnosti između obavljanja istih ili sličnih poslova, sa velikim razlikama u primanjima.


#   Srbija   plate   medicinske sestre   radna mesta   lokalna samouprava   Ministarstvo lokalne samouprave   javne službe       radno mesto
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima