Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Samo sloga Stopanjce spasava

rssBookmark and Share

Leskovac 22.09.2010. B. Ilić, PRESS

Gornje Stopanje za osam godina od zaostalog sela postalo jedno od najuređenijih naselja na području Leskovca. Meštani sami skupili 35 miliona dinara i uz pomoć lokalne samouprave uveli kanalizaciju i asfaltirali 70 odsto ulicaLeskovačko prigradsko naselje Gornje Stopanje za samo osam godina od zaostalog sela u kojem nije bilo vodovoda i kanalizacije postalo je mesto u kojem se sada živi kao u gradu. Za razliku od brojnih mesta na jugu Srbije iz kojih se meštani polako iseljavalju, u ovom naselju danas ima 90 domaćinstava više nego do pre pet godina!

Samo sloga Stopanjce spasava


Meštani su zasukali rukave i velikom većinom glasali za uvođenje samodoprinosa namenjenog izgradnji infrastrukture, pa je u Gornjem Stopanju od 2002. godine asfaltirano 70 odsto ulica. Pored toga, rekonstruisane su stara vodovodna i elektro-mreža, postavljena kanalizacija, proširena glavna ulica i uređeni trotoari. U ovo prigradsko naselje za pet godina investirano je oko 70 miliona dinara, a polovinu tih para dali su sami meštani.

Kućne radionice

U Gornjem Stopanju osim glavne ulice sve ostale su bile bez asfalta, a sada je ova mesna zajednica jedna od najuređenijih na području Leskovca i to pre svega zahvaljujući samim građanima.

- Od grada smo udaljeni samo dva kilometra, a živeli smo kao da smo na nekoj planini. Nije se moglo više tako i zato smo odlučili da prvo sami sebi pomognemo i krenemo da radimo. Kao primer moji sugrađani su isticali kako najbogatija sela na području Leskovca imaju neuređene ulice, prljave fasade ispod kojih im prolaze otpadne vode iz staja i tražili da Stopanje ne bude takvo. Tada smo zajednički odlučili da radimo sami. Naravno, kada uradite nešto što je od javnog interesa, onda se tu uključuje i lokalna samouprava jer vidi da efikasno radite i da ste dobar partner. Bez njihove pomoći ne bismo uspeli, ali ako sami ne počnete da radite, niko vam neće pomoći - objašnjava uspeh ovog prigradskog naselja predsednik Mesne zajednice Predrag Petković.

U Gornjem Stopanju koje se nalazi pored puta Leskovac - Bojnik ima 830 domaćinstava i živi oko 3.500 stanovnika. Skoro svaka porodica se bavi gajenjem voća i povrća. Dobar deo meštana radi u Leskovcu, a mnogi imaju i kućne radionice za obradu drveta, popravku elektro-aparata i automobila.

- Odvajali smo, što narod kaže, od usta da uredimo ulice, da uvek imamo vodu i osvetljenje i to se indirektno isplatilo. Supruga i ja smo ostali bez posla, radili smo u tekstilnoj fabrici „Leteks" i sad gajimo povrće i voće. Dok vodovod nije bio rekonstruisan imali smo restrikcije, pa smo morali da vadimo vodu iz bunara. Ono što smo proizvodili nosili smo na pijacu neoprano i kupci su negodovali kad kupuju naš paradajz i papriku. Sad je naše povrće oprano, čisto i što bi narod rekao „nalickano", pa lakše i prodajemo - objašnjava Milovan Stanojković.

Grade novu školu

Naselje je specifično i po tome što se iz njega niko ne iseljava, već svake godine dobija nove stanovnike. Pre pet godina imalo je 740 domaćinstava, sada ih ima 830, a svake godine povećava se i broj učenika. U naselju postoji četvorogodišnja škola, a meštani su već odlučili da sagrade novu jer im deca uče u zgradi koja je dotrajala. Kako kažu, sve je bilo dogovoreno da se počne sa izgradnjom, ali prolećne poplave u leskovačkom kraju su preusmerile pare iz gradskog budžeta na drugu stranu, pa će sa radovima morati da krenu naredne godine.

- Svake školske godine dobijemo bar jednog učenika više za prvi razred. Eto, pre tri godine bilo je upisano 27 đaka, prošle 29, a ove školske godine imamo 30 prvaka - rekao je učitelj četvorogodišnje škole u Stopanju koja pripada leskovačkoj OŠ „Trajko Stamenković".

Ponosni na „Jedinstvo"

Meštani Gornjeg Stopanja posebno su ponosni na svoj Fudbalski klub „Jedinstvo". Nekada je ovaj tim bio „zonaš„, a onda je pre sedam godina potpuno ugašen. Pre godinu dana u mesnoj zajednici su odlučili da novac koji su uštedeli, skoro 400.000 dinara, potroše za renoviranje stadiona, svlačionica i kupovinu opreme.

- Sve se to isplatilo, naši fudbaleri su odigrali 25 utakmica i nijednu nisu izgubili, što je i za „seoske" lige izuzetan uspeh. Takmičimo se u opštinskom rangu i ono što je najvažnije, svakoj utakmici Jedinstva prisustvuje oko 500 gledalaca, a to bi i mnogi prvoligaški klubovi poželeli - zaključuje predsednik MZ Gornje Stopanje Predrag Petković.


#   Leskovac   lokalna samouprava   bez posla   Mesna zajednica   otpadne vode   Gornje Stopanje   mesne zajednice
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima