Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Šta je brzo učenje

Bookmark and Share

10.07.2018. Nikola Stojanović

Brzo učenje je postalo sve potrebnije u moru informacija koje nas svakodnevno okružuju. Pomoću tehnika brzog učenja provodi se mnogo manje vremena učeći i prihvata se i razume mnogo više informacija na kvalitetan način. Tradicionalan način na koji smo učeni da čitamo knjige je neefikasan i oduzima puno vremena. Putem tehnika brzog učenja brzo se usvajaju informacije i proces učenja je na mnogo većem nivou. 

Brzo učenje je postalo sve potrebnije u moru informacija koje nas svakodnevno okružuju. Pomoću tehnika brzog učenja provodi se mnogo manje vremena učeći i prihvata se i razume mnogo više informacija na kvalitetan način. Tradicionalan način na koji smo učeni da čitamo knjige je neefikasan i oduzima puno vremena. Putem tehnika brzog učenja brzo se usvajaju informacije i proces učenja je na mnogo većem nivou. 

Pisanje beleški kod tehnika brzog učenja je potpuno drugačije nego kod tradicionalanog načina. Brzim učenjem se informacije pamte sa razumevanjem i brzo i lako se memorišu. Brzo učenje se koristi kada je potrebno da prisvojimo veliki broj informacija, prilikom učenja jezika ili kada je za kratko vreme potrebno da savladamo neko gradivo. Brzo učenje se odnosi na tehniku brzog čitanja, ali i na razumevanje, postavljanje pitanja, komunikaciju, slušanje i razmišljanje. Saznajte više o tehnikama brzog pamćenja i učenja na http://www.intelektualnevestine.rs/tehnike-pamcenja.html.

Brzo čitanje kao tehnika za brzo učenje

Brzo čitanje je moguće savladati za nekoliko nedelja putem organizovanih kurseva i u edukativnim centrima ili čak samostalno putem onlajn kurseva i čitanjem knjiga iz ove oblasti. Svaka osoba na svetu može da nauči brzo čitanje. Ono povećava brzinu učenja, shvatanja gradiva i boljeg memorisanja. Pomaže da se razmišlja brže i kreativnije. Na bolji način se pišu beleške, lakše se polažu ispiti i uči se mnogu uspešnije.

U osnovi brzog čitanja nalaze se tri bazične stvari, a to su: broj pročitanih reči u minuti, razumevanje teksta i memorisanje pročitanog. Kod osoba koje nisu naučile tehnike brzog čitanja prosečan broj pročitanih reči u minuti je od 150 do 200, što je oko jedne stranice teksta. Kod osoba koje su prisvojile tehniku brzog čitanja, za jedan minut mogu da pročitaju, razumeju i zapamte čak 5 do 7 stranica napisanog teksta, tj. 150 do 200 stranica teksta za samo pola sata.

Usvajanje tehnika brzog čitanja

Postoji nekoliko različitih metoda kojima se usvaja tehnika brzog čitanja. Metoda subvokalizacije se odnosi na oduzimanje unutrašnjeg izgovaranja teksta koji se čita, odnosno, razumevanje i prepoznavanje reči u momentu kada ih vidimo, jer kad čitamo tekst u sebi skrećemo pažnju sa teksta i usporavamo čitanje. Važno je naučiti gledati reči i tako navići mozak da vizualizuje reči i sam pamti ono što smo videli, odnosno, pročitali.

Tehnika pokreta očijuje isto važna. Kod nje se povratnim i unakrsnim pokretima očiju okuplja veliki broj reči koje tako dolaze do mozga. 

Tehnika ključnih reći se odnosi na to da svaki tekst ima ključne reči koje nose glavni smisao i da je potrebno tokom čitanja da se na njih fokusiramo. Ne bi trebalo da se vraćamo na tekst, kad nešto nismo razumeli ili dobro pročitali, jer tada se gubi nit i troši se više vremena. 

Tehnike brzog učenja za decu

Kroz tehnike brzog učenja deca uče kako na zanimljiv i učinkovit način da savladaju gradivo. Učenje može da bude bez napora i nervoze i sa puno zadovoljstva i kreativnosti. Učenje za decu više nije opterećenje i kod njih se gradi pozitivan stav prema svim školskim obavezama. Kroz razne tehnike deci se na zanimljiv način predstavi kako lakše da memorišu sve podatke. Tehnike pamćenja su primenljive kako u učenju tako i u svakodnevnom životu i radu. Tehnike pamćenja uče decu da samostalno razviju brzinu i veštinu pamćenja i da poboljšaju svoju koncentraciju. Kroz tehnike brzog čitanja deca brže pamte ključne reči, bolje razumeju tekst i štede vreme potrebno za čitanje i učenje.


#
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima