Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sveti Stefan Vetroviti - letnji

rssBookmark and Share

Aleksinac 15.08.2022. Južna Srbija Info

Stevan Vetroviti je hrišćanski i narodni praznik koji se slavi 2. avgusta po julijanskom kalendaru, odnosno 15. avgusta po gregorijanskom kalendaru. Posvećen je Svetom Stefanu. Slavu Svetog Stefana slavi manastir Lipovac, kod Aleksinca.

Sveti Stefan Vetroviti - letnji

Sveti Stefan je prvi od sedmorice đakona koje su sveti apostoli rukopoložili, pa se zbog toga on i naziva arhiđakon Stefan - prvi među đakonima. Kao propovednik u Jerusalimu izveden je iz grada i kamenovan do smrti, te se zato naziva i Prvomučenik Stefan. U kamenovanju je učestvovao i njegov rođak Savle, koji je kasnije poznat kao apostol Pavle.

Kult ovog sveca je vrlo razvijen i podignuto je mnogo njemu posvećenih hramova. Samo u Srbiji ima više od četrdeset crkava i manastira.

U pomen arhiđakona Stefana, crkva daje četiri puta godišnje pomen, a 15. avgusta se svetkuje i kao Stevan Vetroviti

Kako kaže biblijsko svedočanstvo, Sveti arhiđakon Stefan bio je, kao i dvanaest velikih apostola, nadahnut silom Duha Svetoga. Činio je mnoga čudesa, pomagao ljudima i sva njegova dobra dela pominju se u Svetom pismu Novog zaveta. U toj prvoj godini po stradanju i Vaznesenju Hristovom, Sveti Stefan je snagom svoje vere, svojih reči i dela podsećao na reči zakona i proroka Starog zaveta i dokazivao Jevrejima, svojim sunarodnicima, da su oni zaista ubili Mesiju, očekivanog toliko vekova.

Manastir Lipovac


#   Aleksinac   SPC   Srpska slava   Manastir Lipovac   Sveti Stefan Vetroviti
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima