Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svetosavska duhovna akademija u Vranju

rssBookmark and Share

Niš 27.01.2018. Južna Srbija Info

U Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju, održana je Svetosavska duhovna akademija, na kojoj je besedio arhimandrit Vasilije Kostić iz Grčke.

Svetosavska duhovna akademija u Vranju

Govoreći o odrastanju i životu Rastka Nemanjića, on je rekao da je najmlađi sin Stefana Nemanje bio predodređen da upravlja Srbijom, da bude kralj, ali je njegovim odlaskom na Svetu Goru zauvek izmenjen tok istorije i pravoslavlja. „Živeći u crkvi i sa crkvom, Sveti Sava je postao večna ikona Hrista, večna neprolazna ličnost“, rekao je arhimandrit Kostić.

U programu su nastupili hor Pedagoškog fakulteta „Daskal“ pod vođstvom Jelene Vučkovski Minevski i monahinje manastira Sveti Stefan iz Gornjeg Žapskog, koje su pevale stihire iz starih hilandarskih spisa. Prisutni su bili u prilici da čuju kako se, zapravo, pre nekoliko vekova pevalo u Hilandaru.

Akademiji su prisustvovali rukovodstvo Grada Vranja, visoki crkveni velikodostojnici, direktori osnovnih i srednjih škola, predstavnici javnog života. Autori programa su prof. dr Sunčica Denić i sveštenik Siniša Piljanović.


#   Niš   Sveti Stefan   Sveti Sava   Slobodan Milenković   duhovna akademija   Svetosavska akademija   Siniša Piljanović   Eparhija Vranjska   Crkva Svete Trojice   Sunčica Denić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima