Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U niškom Urgentnom centru otkrivena spomen-ploča u čast doktoru Miodragu Laziću

rssBookmark and Share

Niš 14.04.2021. Južna Srbija Info

U Nišu je od posledica koronavirusa pre godinu dana preminuo primarijus Miodrag Lazić, doktor Laza, ratni hirurg i direktor niškog Urgentnog centra. Na godišnjicu smrti otkrivena je spomen-ploča u prisustvu , porodice, ministra Lonlara, kolega doktora Laze i poštovalaca.

U niškom Urgentnom centru otkrivena spomen-ploča u čast doktoru Miodragu Laziću

U glavnom holu Urgentnog centra niškog Univerzitetskog kliničkog centra, u čast ratnog hirurga, odlikovanog heroja i dugogodišnjeg lekara ove zdravstvene ustanove, pokojnog dr Miodraga Lazića- Laze, danas je otkrivena spomen ploča sa njegovim imenom, koju je Uprava UKC Niš, postavila u znak zahvalnosti, za sve što je učinio za srpski narod, pacijente i za niški klinički centar uopšte. Sem najbliže porodice, prijatelja i kolega, događaju je prisustvovao i ministar zdravlja, ass. dr Zlatibor Lončar, kako bi mu odao počast.

Glavni hol Urgentnog centra niškog Univerzitetskog kliničkog centra, danas je bio mali da primi sve prijatelje i kolege, koji su sa pokojnim prim. dr Miodragom Lazićem, proveli svoj radni vek i bili prijatelji, kako u ratnim, tako i u mirnodopskim uslovima. Čuveni ratni hirurg, dr Laza, do poslednjeg trenutka, nekoliko meseci pred odlazak u penziju, bio je u prvim redovima u borbi za ljudske živote, uprkos koronavirusu i pored toga, što je i sam spavao u rizične grupe. I on sam se zarazio i nakon 15- dnevne borbe sa virusom, nažalost, tu poslednju bitku, izgubio. U njegovu čast, za sve što je učinio za svoju zemlju i niški klinički centar, Uprava ove zdravstvene ustanove, na godišnjicu njegove smrti, podigla mu je spomen ploču, baš tu, u Urgentnom centru, čiji je dugogodišnji direktor i bio.

Stadion bi bio mali, da primi sve poštovaoce lika i dela našeg dr Laze, ali moramo da poštujemo epidemiološke mere, stoga želim da zahvalim porodici koja je ovde i da naglasim da je pokojni dr Lazić ostavio dubok trag u kliničkom centru i u Urgentnom centru. - Na hiljade života koje je spasao u ratu i miru, legat su za sve kolege i za one koji će tek postati to, da slede njegov primer i da se tako požrtvovano bave ovom profesijom, a naše sećanje na njega će živeti večno, izjavio je direktor UKC Niš, prof. dr Zoran Perišić. - Bio je čovek koji nije štedeo sebe i koji je na kraju umro zato što nije štedeo sebe, bio je kako je napisao u oproštajnom pismu, ‘uvek u prvim redovima’“, dodao je Perišić.

Kako bi odao počast i iskazao, kako je naveo, beskrajno poštovanje, za sve što je prim. dr Miodrag Lazić uradio tokom svog života, događaju je prisustvovao i ministar zdravlja, ass. dr Zlatibor Lončar.

- Dok sam dolazio ovamo, navirala su mi razna sećanja na dr Lazu, evo prošla je godina od njegove smrti i obično kažu da vreme leči sve, ali nije tako. Ova ploča, treba da bude podsetnik za sve mlade lekare, za sve zdravstvene radnike, da časno obavljaju svoj posao kao što je to dr Lazić činio. Sećam se da nas je, nebrojeno puta, čekao upravo ovde, u Urgentnom centru, kada je sa svojim ljudima, svakog dana, svakog časa, zbrinjavao povređene iz masovnih nesreća i uvek je bio na čelu, u prvim redovima, požrtvovano obavljajući svoju dužnost, rekao je ministar Lončar. - Zbog toga i zaslužuje da zauvek bude u našim sećanjima, kao svetionik medicinske profesije, dodao je on. - Želim posebno da skrenem pažnju svim lekarima i zdravstvenim radnicima koji će biti zaposleni u Urgentnom centru, da kada prođu pored ove table, da znaju da imaju veliku obavezu i da rade gde je i doktor Laza radio. Da znaju da moraju i da opravdaju poverenje koje su dobili da bi radili ovde. - Uvek da razmisle i da se raspitaju kako bi doktor Laza reagovao, šta bi on uradio, jer njegovo iskustvo i znanje i ljudskost su neprocenjivo bogatstvo, koje je postojalo. Na osnovu toga da donose odluke i da pokušaju da opravdaju poverenje koje su dobili. To je ono što mi dugujemo Lazi, poručio je ministar.

Ministar je, odgovarajući na pitanja novinara, najavio i nove investicije u niško zdravstvo.

Pokušaćemo da izgradimo jednu bolnicu u Nišu, kao što je bolnica u Batajnici, poput one koja će se graditi u Novom Sadu. Lokacija je već poznata, na ulazu u Niš i ima sve infrastrukturne uslove, a ta bolnica bi bila kovid bolnica, dok traje korona, a nakon toga ona bi bila Gradska bolnica. Klinički centar Niš bi se na taj način rasteretio, a Gradska bolnica bi bila spona između Doma zdravlja i Univerzitetskog kliničkog centra, rekao je Lončar.

Činu otkrivanja spomen ploče, sem najuže porodice, ministra zdravlja ass. dr Zlatobora Lončara, prvog čoveka Univerzitetskog kliničkog centra Niš, prof. dr Zorana Perišića, prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, prof. dr Zoran Radovanović, direktor niškog Doma zdravlja, prof. dr Milorad Jerkan, predstavnici Udruženja ratnih veterana iz Srbije i Republike Srpske, saborci pokojnog dr Lazića i brojne kolege iz niškog Univerzitetskog kliničkog centra.


#   Niš   Dragana Sotirovski   Zoran Perišić   Milorad Jerkan   Zlatibor Lončar   Urgentni centar   Miodrag Lazić   Univerzitetski klinički centar niš   spomen ploča
#GradonacelnicaN @ProfdrPerisic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima