Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uskoro novi propisi o platama u javnom sektoru

Bookmark and Share

14.01.2016. Beta

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički danas je najavila da će uskoro uputiti Vladi na usvajanje Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i istakla da se na reformu u toj oblasti čeka 15 godina.

Uskoro novi propisi o platama u javnom sektoru

"Ovo zakonsko rešenje predstavlja početak reforme sistema plata zaposlenih, koja treba da dovede do upravljivog, transparentnog i pravičnijeg sistema", navela je Udovički, saopštilo je njeno ministarstvo.

Ona je istakla da se novi propisi odnose na oko 500.000 ljudi, te neće biti moguće da svi budu zadovoljni, ali da je dovoljno da se svi slože da je na kraju procesa uspostavljen veći red.

Kako je objasnila, svi poslovi zaposlenih u javnoj upravi (bez javnih preduzeća i funkcionera) biće konačno sistematizovani, grupisani i prepoznatljivi u Katalogu na osnovu novih šifara, a zarade na tim poslovima će biti objavljene.

Time će, po oceni Udovički, biti ispravljene dve nepravde eliminisaće se mogućnost zloupotrebe (stvaranje lažnih radnih mesta kako bi se omogućila veća plata prijatelju, rođaku…) i "otkloniće se mitovi i poluistine u razgovorima o platama" (sakrivanje raznih dodataka na platu kako se ne bi otkrila prava zarada).

"Sigurno je da svaka promena izaziva nervozu kod ljudi, naročito kad se dira osetljivo mesto kao što je novčanik", rekla je Udovički i dodala da povećanje zarada ne zavisi od zakona, već je uslovljeno privrednim rastom.

Kako je dodala, reforma sistema plata u javnom sektoru će obezbediti da se odnosi zarada menjaju postepeno, kao i da se daleko više i ozbiljnije vrednuje učinak pojedinaca na poslu.

"Shodno tome kako se budu obezbeđivala sredstva u budžetu, zarade će rasti brže onima za koje se utvrdi da su sada niže od vrednosti poslova koji se obavljaju na radnom mestu, a još više onima koji, na osnovu novih sistema merenja učinka, dokažu da svoj posao najbolje rade", kazala je Udovički.


#   državna uprava   plate   Kori Udovički   Javni sektor
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima