Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ustoličen mitropolit Joanikije u Cetinjskom manastiru

Bookmark and Share

05.09.2021. RTS, Južna Srbija Info

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je na Svečanoj liturgiji u Cetinjskom manastiru. Patrijarh i mitropolit u manastir su stigli helikopterom zbog blokade prilaza Cetinju.

Ustoličen mitropolit Joanikije u Cetinjskom manastiru

Mitropolit Joanikije je u Cetinjskom manastiru zahvalio na svečanom činu ustoličenja.

"Oprostite što ste od neko doba od sinoć videli ovde dosta neprijtnosti i podela. Dobro znate vaša svetosti i vladiko Davide da su podele veštački izazvane i mi smo činili sve da ih ne bude i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena", poručio je mitropolit Joanikije.

Time ste vaša svetosti, vašim dolaskom i podelivši sa nama zabrinutost podarili veliku ljubav prema meni i celom narodu Crne Gore, rekao je mitroplolit.

Sa vama su nam vaša svetosti, koji nosite punoću poravoslavlja došli i predstavnici crkava. Oni se danas mole u Hramu u Podgorci pored groba Amfilohija, oni su podelili zabrinutost i uzneli molitve za mir i pomirnje i danas u ovim prilikama oni će blagosloviti naš narod, rekao je Joanikije.

"Mi smo pored moštiju svetog Petra Cetinjskoga. Neću u ovom momentu pričati više o mukama nego ću zablagodariti bogu, koji je u ovaj svet poslao Gospoda i spasitelja Isusa Hrista", rekao je Joanikije.

Mitropolit Joanikije i patrijarh stigli u Podgoricu

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je ispred Hrama Hristovog vaskrsenja dočekao patrijarha srpskog Porfirija i mitropolita Joanikija.

Okupljeni građani mitropolita crnogorsko-primorskog dočekali su aplauzom i povicima "Dostojan". 


#   SPC   Podgorica   Crna Gora   Mitropolija crnogorsko-primorska   Patrijarh Porfirije   Mitropolit Joanikije   Cetinje   Cetinjski manastir
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima