Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vanredne odbrane od poplava kod Aleksinca

rssBookmark and Share

Aleksinac 06.03.2010. Izvor: Tanjug, blic, B92

Javno preduzeća "Srbijavode" navodi da se mere vanredne odbrane od poplava sprovode kod Aleksinca - na brani "Bovan" i na reci Moravici saopštilo je danas preduzeće "Srbijavode".

Vanredne odbrane od poplava kod Aleksinca

Mere redovne odbrane od poplava sprovode se na Velikom Timoku kod Trnavca, na ušću Jaseničke reke, na desnoj obali Dunava kod Smedereva, na Mlavi nizvodno od Malog Crnića do Bratinca, na desnoj obali Save kod Šapca i na reci Jezavi kod Smedereva, navedeno je u saopštenju.

Iz "Srbijavoda" navode da su mere odbrane od poplava ukinute na reci Jasenici kod Smederevske Palanke i Velike Plane.

U toku su mere odbrane od unutrašnjih voda na područjuma sa izgrađenim sistemima za odvodnjavanje na području Negotinske nizije, Mlave i Mačve, kao i da su ukinute mere odbrane od unutrašnjih voda na područjuma Uba, Smedereva i Smederevske Palanke.

Vodostaj na Dunavu kod Smedereva je u manjem porastu, a očekuje se stagnacija i opadanje, vodostaj na ušću Jaseničke reke u Dunav ima tendenciju stagnacije, dok je na Crnom i Belom Timoku u Zaječaru vodostaj u opadanju.

Na rekama Mlava i Pek, ali i na Savi kod Šapca vodostaj je u stagnaciji i blagom opadanja, kao i oticaji iz svih pritoka Velike Morave.

Iz "Srbijavoda" navode da je u cilju obezbeđenja uslova za bezbednu evakuaciju eventualnih novih poplavnih talasa u toku evidencija stanja odbrambenih linija i zaštitnih objekata na Velikom Timoku na lokalitetima na kojima su zabeleženi problemi usled visokih vodostaja, na lokalitetima odbrambenog nasipa Crnog Timoka, na kojima su zabeležena oštećenja usled izlivanja Belog Timoka, kao i na Mlavi i Tamnavi.

U toku su pripreme za preventivne sanacione mere na brani "Bovan" kod Aleksinca, a u Zaječaru, u priobalju reke Mlave kod sela Maljurevac i Bratinac, kao i na priobalju reke Tamnave i Ubače kod Uba, angažovana je mehanizacija i crpni agregati za evakuaciju voda sa poplavljenih površina.

Mere za otklanjanje posledica poplavnih talasa predstavnici "Srbijavode" organizuju i sprovode i na područjima u nadležnosti lokalnih samouprava, u saradnji sa štabovima za odbranu od poplava.


#   Aleksinac   Bovansko jezero   poplava   poplava 2010   odvodnjavanje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima