Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Velika subota - uspomena na pogreb Isusa Hrista

rssBookmark and Share

15.04.2023. Južna Srbija Info

Velika subota, ili strasna subota je hrišćanski praznik posvećen uspomeni na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u Ad.
Ona je deo strasne sedmice i uvod u Vaskršnje praznike.

Velika subota - uspomena na pogreb Isusa Hrista

ravoslavna crkva veruje da je Hristos bio toga dan u grobu Telom, a da je duhom bio u Adu, a u isto vreme na prestolu bio sa Ocem i Duhom, samim tim što je On sveprisutni Bog, neodvojiv od druga dva lica Svete Trojice.

Na taj dan je Isus Hristos pokazao da je došao kraj starom veku koji je bio obeležen svetkovanjem subotnjeg dana, i otpočeo novi vek u kome se svetkuje dan Njegovog Vaskrsenja.

Narodni običaji

Velika subota je dan uoči Vaskrsa u kome se završavaju poslovi neophodni za doček velikog praznika. Sprema se i čisti kuća, pripravlja ruho, boje jaja, po pravilu izjutra pre izlaska sunca. Na jugu Srbije mese kolač - vaskršnjak - okićen bosiljkom, kao i manje kolačiće.

U jugoistočnom Banatu mese kolačiće koji se posle bdenija nose na groblje. Grob se preliva vinom i okadi. Na veliku subotu se ne radi u polju i žene ne rade ručne radove.

U Republici Srpskoj, Popovom polju, Veliku subotu zovu i Crvena subota i tada "maste", odnosno boje jaja u crveno. U kućama koje su imale smrtni slučaj, jaja se farbaju u tamno crveno, crno ili "maste" u čađi. Jaja isključivo boji ženska čeljad. 


#   SPC   Uskrs   Isus Hrist   Velika subota   Vaskrs
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima