Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vešto izbegnuti vanredni lokalni izbori

rssBookmark and Share

Vranje 01.02.2014. Danas

Političkim pragmatizmom, pre svega gradonačelnika Zorana Antića, vladajući „socijalistički brod“ uspeo je da izbegne „havariju“ vanrednih lokalnih izbora iako se u jednom trenutku našao pred opasnom varijantom da se politički raspadne.

Vešto izbegnuti vanredni lokalni izbori

Uvođenjem u vladajuću koaliciju Demokratske stranke sa 14 odbornika i prethodnim „iskrcavanjem“ najpre odbornika URS, a potom i SNS, socijalisti su postigli novi politički kapacitet od 39 od ukupno 65 odbornika, što je relaksiralo funkcionisanje gradske skupštine.

Za demokrate ovo je politički serijal koji najviše liči na „povratak otpisanih“, nakon što su nakon poslednjih lokalnih izbora 2012. godine ispali iz vladajuće koalicije u kojoj su bili do tada.

Funkcioner SNS i doskorašnji poslanik ove stranke iz Vranja Dragan Nikolić nazvao je ovaj čin demokrata „političkim samoubistvom“ i koaliciju krstio kao „političkog Frankenštajna“.

- Na izborima 16. marta narod će pokazati u koga ima najviše poverenja i ovo je sve kratkog daha - ocenio je pred novinarima Nikolić, koji je sada sa 14 odbornika sa URS u opoziciji. Odluka vrha naprednjaka najpre o raspuštanju Gradskog odbora u Vranju, a potom i partijski nalog da svi funkcioneri u gradskoj vlasti iz SNS podnesu ostavku bila je inicijacija za izazivanje političke krize i uvođenja privremenih mera kao uvod u lokalne izbore. Da je do toga došlo sasvim sigurno da bi poslanik Nikolić uspeo da rehabilituje svoj poljuljani položaj u stranci nakon više incidentnih situacija koje se povezuju sa njegovim imenom. Ovako on je možda i najzaslužniji što su se demokrate ponovo našle u lokalnoj vlasti, čime je Nikolić svoju bogatu političku karijeru svrstao u likove poput filmskog junaka Avatara.

Demokratama ovakva vrsta političke rehabilitacije predstavlja sveži vazduh za političko preživljavanje na lokalu, s obzirom na turbulencije i podele u vrhu stranke, a kojih ima i u redovima lokalnog DS, s obzirom na stav funkcionera ove stranke Igora Andonova, koji se suprotstavio većini za ulazak u koalicionu vlast sa socijalistima.

Najveći gubitnik je svakako URS, koji je iz vladajuće koalicije dekretno izbačen kada su socijalisti prozreli njihovu nameru da sa naprednjacima mogu do famozne brojke od 33 koja omogućava vladajuću većinu. Ovako oni su ostali i bez funkcija u gradskoj upravi, a usledila je i smena njihovog prvog čoveka dr Uroša Trajkovića sa funkcije direktora Zdravstvenog centra u Vranju, koji je bio i najveća politička baza potencijalnog biračkog tela ove stranke.

Pred naprednjacima je sada obiman posao da pronađu nove ljude i vrate poljuljani imidž stranke na jugu Srbije, pa otuda ne čudi činjenica da su u SNS potegli za najjačim adutima da stranku u Vranju preuzmu visoki funkcioneri Simpa, što bi moglo da bude i jedino ispravno rešenje kako bi se podigao birački kapacitet SNS uoči vanrednih parlamentarnih izbora 16. marta.

To će biti i novi izazov za socijaliste, koji će morati da pokažu snagu da osvoje više glasova od naprednjaka i tako se izbore za poslanika u novom sazivu republičke skupštine, s obzirom da će naprednjaci sasvim sigurno na listi nominovati već proverenog kadra Dragana Stevanovića iz Surdulice, a možda i neko novo lice iz menadžmenta Simpa, ili neke druge kompanije. Njihov najjači adut i ovoga puta biće popularnost predsednika stranke Aleksandra Vučića, jer na jugu Srbije biračko telo se najčešće određuje prema ličnosti koja nosi izbornu listu, a ne prema tome ko se iz matične sredine nalazi na njoj. Predizborni pragmatizam socijalista mogao bi da ide u obrnutom smeru, s obzirom na jaku kadrovsku infrastrukturu koju poseduju u odnosu na druge stranke uz koalicioni kapacitet koji im pojačavaju PUPS, JS, SDPS i LDP, bar u ovom trenutku.


Transfer lista političkih kadrova

Nakon izlaska iz koalicije SNS i URS u Vranju, nova vladajuća koalicija oko SPS, ali i demokrate, suočene su sa velikim viškom zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama u Vranju. Najveći broj novoprimljenih je u JP Novi dom, Direkciji za izgradnju, Zdravstvenom centru u Vranju, Arhivu, Narodnom univerzitetu i to su u najvećem broju članovi naprednjaka i Ujedinjenih regiona. Ovaj problem posebno je izražen u Novom domu, preduzeću koje se bavi daljinskim grejanjem, kao i u Zdravstvenom centru u Vranju, o čemu će odlučivati nova vladajuća koalicija.


#   Vranje   DS   SPS   SNS   Uroš Trajković   URS   Zoran Antić   izbori   Dragan Nikolić   Novi dom   JP Novi dom   Dragana Stevanović
@demokrate @socijalisti @sns_srbija @regionisrbije @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima