Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kretanjem do zdravlja: 15. oktobar, Međunarodni dan pešačenja

rssBookmark and Share

15.10.2017. Južna Srbija Info

Svetska asocijacija sporta je pre 20 godina pokrenula akciju „Svetski dan pešačenja“ čijoj je realizaciji podršku pružila Svetska zdravstvena organizacija povezujući je sa globalnom inicijativom „Kretanjem do zdravlja“. Upravo danas 15. oktobra obeležava se Međunarodni dan pešačenja širom sveta.

Foto: PK Železničar
Foto: PK Železničar

Pešačenje je jedan od najzdravijih načina rekreacije. Naučna istraživanja pokazala su da pešačenje smanjuje rizik od pojave hroničnih bolesti kao što su dijabetes, gojaznost, kardiovaskularne bolesti i maligna oboljenja. Pešačenje smanjuje rizik od moždanog udara za čak 30% ali ima i blagotvoran uticaj na mentalno zdravlje i raspoloženje.

Savremeni način i ubrzan tempo života za posledicu ima sve manje vremena za rekreaciju. Svi negde žurimo: na posao, u školu i zato su nam je potreban automobil ili gradski prevoz. Modernizacija je dovela do rasprostranjene upotrebe računara, koji počinju da koriste mala deca i stiču ružnu naviku da svo svoje slobodno vreme provode sedeći u stolici ispred kompjutera i na taj način se povećava broj obolelih od šećerne bolesti, gojaznosti,kardiovaskularnih bolesti kod dece predškolskog i školskog uzrasta. Za sve ovo najbolji lek je pešačenje.

Zato, ako ste nervozni, neraspoloženi, nikako ne možete da se organizujete, nemate zadovoljavajuće rezultate na radnom mestu, predlažemo vam šetnju po Titelskom bregu. Šetnja će promeniti vaše raspoloženje, omogućiti vam da zastanete, razmislite, duboko udahnete, oslušnete zvuke prirode. Možda se usput rodi kakva dobra ideja, možda se donese neka važna odluka. Nedaleko od vašeg doma nalaze se prelepe staze koje odišu lepotom i zrače pozitivnom energojom, prošetajte njima.

U Nišu je u organizaciji Planinarskog kluba “Železničar“ iz Niša, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, Planinarskog saveza Srbije, Grada Niša i Sportskog saveza Grada Niša, još u toku septembra mesaca realizovana je manifestacija “Dan pešačenja“, uz učešće više škola, ljubitelj zdravog života i građana.

 

Komentara: 0


#   zdravlje   gradski prevoz   kardiovaskularne bolesti   Železničar PK   Dan pešačenja   Međunarodni dan pešačenja
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima