Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako stimulisati psihofizički-psihološki, emocionalni razvoj deteta?

Bookmark and Share

14.11.2023. Nikola Stojanović

Pravilno stimulisanje psihofizičkog razvoja deteta podrazumeva rad na njegovom fizičkom, psihološkom i emocionalnom razvoju kako bi harmonično razvijalo, učilo i napredovalo kroz život.

Ilustracija
Ilustracija

Nekada su deca imala manju dostupnost igračaka, sama su osmišljavala svoje igre i mnogo više vremena provodila napolju, u fizičkim aktivnostima sa drugarima. Danas su stvari drugačije, deca imaju mnogo više stimulacija, ali to nije uvek dobro. Zato je važno na pravi način raditi na razvoju dečijeg mozga, stimulaciji fizičkog razvoja i emocionalnoj podršci koja odgovara uzrastu.

Posvetite detetu adekvatnu pažnju

Svaki roditelj se trudi da odvoji vreme za igranje sa mališanom, ali je jednako važno da ta igra bude kvalitetna.

Umesto prostog igranja, timski radite na rešavanju problema i osmišljavanju igara. Izazivajte ga da vas imitira, ali uvek proširujte igru, podstičite dete da uključuje elemente, da menja njihovo mesto i pronalazi ideje za nove igre.

Bilo da se igrate sa kockama, lutkama, figurama…uvek je moguće osmisliti kreativnu igru koja će da podstakne pravilan razvoj deteta. I ne samo igru, jer se svaka prilika može iskoristiti za rad sa detetom. Neka sve bude timski rad – priprema hrane, postavljanje stola, raspremanje igračaka… 

Čak i najmanja deca treba da imaju pravilnu stimulaciju i izazove u svakodnevnom razvoju.

Edukativne igračke – prave igračke za pravilan razvoj deteta

Edukativne igračke obuhvataju razne grupe igračaka koji su osmišljene da podstiču razvoj deteta na više nivoa.

Didatičke, interaktivne, kreativne, elektronske… puno je igračaka koje mogu da stimulišu detetov razvoj, ali je važno da odgovaraju uzrastu i da se koriste na pravi način.

Odlična stvar kod edukativnih igračaka je i to što su zanimljive, uče dete strpljenju, razvijaju maštu i logiku, a mogu se koristiti čak i kao prve igračke od najranijih dana.

Neke od najpoznatijih su kocke, uklapalice, knjige, lutke, zvečke, društvene igre…, ali treba da budu kategorisane kao edukativne igračke jer su takve osmišljene da pravilno stimulišu dete određenog uzrasta.

Svaki mališan može da ima super zabavu i kreativan razvoj uz odgovarajuće igre.

Dosta fizičke aktivnosti

Šetnja je prvi dobar izbor, ali deca vole i timske sportove, trčkaranje u prirodi, istraživanje okoline… Ne postoji ružno vreme već samo neodgovarajuća garderoba pa je svako doba godine odlično za provođenje vremena napolju.

Na čistom vazduhu se jačaju pluća, jača se prokrvljenost organizma, jača imunitet i razvija i duh i telo.

Naravno, i ovde je važno usmeravanje roditelja, ali i igra sa mališanima koja svojim maštom kreiraju svet za sebe. Naravno, stimuliše se i mozak, mašta, kreativnost i stvara želja za još više zanimljivih igara na otvorenom.

Ograničena upotreba novih tehnologija

Nekada su se roditelji žalili da im deca previše vremena gledaju televizor. Iako se mislilo da je ovo najgora vrsta navike, kompjuteri i pametni uređaji su potisnuli televizore i umesto crtanih filmova doneli igrice, snimljene sadržaje i drugi multimedijalni sadržaj.

Prevelike stimulacija mozga u najranijem dobu ostavlja posledice po pravilan psihomotorički razvoj. Deca gube mogućnost druženja sa drugarima, ne bave se fizičkim aktivnostima, a mozak napajaju sa previše informacija koje on ne može da obradi.

Zato je najbolje da se ne koriste ovakvi uređaji, ali pošto su tehnologije postale sastavni deo života, deca treba da imaju makar ograničenu upotrebu sadržaja, a da preostalo vreme koriste prave edukativne igračke i bave se fizičkom aktivnošću.

Usmeravanje detetovog razvoja započinje već od prvog bebinog dana i najlakše je da se radi u najmlađem dobu. Dobri temelji će doneti pravilno formiranje detetove ličnosti i najbolji psihofizički razvoj.

 


#   sport   deca   psihologija   edukacija   emocije
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima