Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Proveri i pobedi" akcija KC Niš u borbi protiv raka dojke

rssBookmark and Share

Niš 10.01.2020. Južna Srbija Info

Uprava Kliničkog centra Niš i Centar za radiologiju pokrenuli su preventivnu akciju mamografskih pregleda na mobilnom digitalnom mamografu, pod nazivom "Proveri i pobedi", koja će trajati čitave 2020. godine.

"Proveri i pobedi" akcija KC Niš u borbi protiv raka dojke

Uprava Kliničkog centra Niš i Centar za radiologiju, uz svesrdnu podršku Ministarstva zdravlja i resornog ministra, ass. dr Zlatibora Lončara, pokrenuli su novu, veliku, preventivnu akciju mamografskih pregleda na mobilnom digitalnom mamografu niškog Kliničkog centra, pod nazivom "Proveri i pobedi", koja će trajati čitave 2020. godine.

Po unapred utvrđenom rasporedu, pokretni mamograf će svakog meseca biti stacioniran u jednoj od opština ili gradova na jugu, jugoistoku i jugozapadu zemlje, gde će sve žene, starosne dobi između 50 i 69 godina, sa bilo kojim ličnim dokumentom, bez zakazivanja, moći da obave mamografski pregled, nakon čega če im rezultati biti poslati na kućnu adresu. Kod svih pacijentkinja, kod kojih se uoče odstupanja od normalnih vrednosti, biće uredno obaveštene i pozvane na dodatnu dijagnostiku.

- Zaista mi je drago što smo ponovo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja pokrenuli ovu zaista bitnu akciju i što ćemo moći da u čitavom regionu pomognemo svim ženama, da izdvoje 5 minuta svog vremena, da bez čekanja i zakazivanja, bez obzira na status njihovog zdravstvenog osiguranja, prekontrolišu svoje zdravlje i time svakako učine nešto važno za sebe, svoje zdravlje, njihove porodice i čitavo društvo, istakao je prof. dr Zoran Radovanović, prvi čovek Kliničkog centra Niš.

- Kad uporedimo podatke iz prošlogodišnje akcije, vidimo da je u malim sredinama, odziv bio stopostotni, dok je u većim gradovima to malo drugačije, što je neshvatljivo, tako da ovim putem molim sve sugrađanke, da se odazovu u sto većem broju, te da, ako smo prošle godine pregledali oko 13 hiljada žena, ove godine to bude makar polovina od ukupnog planiranog broja iz te kategorije, a to je upravo ova naša parola " u 2020.godini, 20.020 pregleda", mada se iskreno nadam da će odziv nežnijeg pola biti itekako veći, dodao je Radovanović.

Plan je, kako kažu nadležni, da mobilni mamograf, ma gde se on nalazio, radi puno radno vreme, a i tokom vikenda i to čitave godine, po unapred utvrđenom planu i rasporedu, koji je objavljen i na zvaničnom sajtu Kliničkog centra Niš.

Kako navode stručnjaci, jedan od razloga premišljanja i neke vrste straha od pregleda, jeste i taj što žene nisu upoznate sa svim detaljima pregleda, odnosno da pregled potpuno bezopasan.

- Sam pregled traje od tri do pet minuta, a kako je reč o aparatu najnovije generacije, zračenje je zaista minimalno, iako od toga mnogi i dalje prave famu, tako da tvrdim, kao neko ko godinama radi ovaj posao, da je potpuno bezbedno i bezopasna i pozivam sve naše sugrađanke, ali i žene širom Srbije, starosti između 50 i 69 godina, da dođu na pregled, rekao je prof. dr Dragan Stojanov, direktor Centra za radiologiju KC Niš.

Stručnjaci navode da postoje brojni rizici i predispozicije za obolevanje od ove vrste kancera, posebno u tom strašnom dobu. Na prvom mesto je, kažu, genetika, ali svakako i način života i fizička aktivnost, gojaznost, začeće trudnoće i rađanje posle tridesete godine, itd.

S druge strane, statistika nimalo nije vedra. Prema zvaničnim podacima, godišnje ima oko 4 hiljade novoobolelih žena, od kojih nažalost, zbog kasnog otkrivanja i lečenja, 1600 njih, izgubi bitku.

S tim u vezi, Uprava KC Niš, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, još jednom apeluje na sve žene, da na vreme urade pregled i učine veliku stvar za sebe, a medije, da čitavu akciju isprate do kraja i pomognu u njenoj što boljoj promociji.

Komentara: 0


#   Niš   Klinički centar Niš   mamograf   rak dojke
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima