Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Prokuplju obeležen Svetski dan srca

rssBookmark and Share

Prokuplje 29.09.2022. Južna Srbija Info

Povodom obeležavanja Svetskog dana srca, u organizaciji Crvenog krsta Prokuplje i Doma zdravlja, u centru grada je sprovedena akcija besplatnog preventivnog pregleda, tokom koje su građani mogli da provere svoje zdravsteno stanje.

U Prokuplju obeležen Svetski dan srca

Tim povodom ekipa Doma zdravlja bila je na raspolaganju svima koji su želeli da iskoriste ovu šansu i proverom krvnog pritiska i vrednosti šećera u krvi, obave kontrolu zdravlja brzo i bez zakazivanja i čekanja.

-Crveni krst Prokuplje u okviru svojih programskih aktivnosti obeležava važne datume, tako da smo današnji dan posvetili Svetskom danu srca koji se obeležava 29. septembra. Ove godine akciju smo sproveli zajedno sa Domom zdravlja, kako bi skrenuli pažnju na značaj preventivnih pregleda, posebno kada su u pitanju bolesti srca i krvnih sudova, rekao je sekretar prokupačkog Crvenog krsta Dragan Subotić.

Volonteri ove organizacije su na svom štandu građanima delili brošure sa uputstvima za očuvanje zdravlja, koja podsećaju da su duvan, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana i prekomerna težina, faktori rizika za srčana oboljenja. Na njihovom štandu građani su mogli i da se posluže raznovrsnim voćem koje simbolizuje zdrav način ishrane.

Kardiovaskularne bolesti, pre svega infarkt i šlog, predstavljaju vodeći uzrok obolevanja i prevremenog umiranja u razvijenim zemljama sveta i odgovorne su za jednu trećinu svih smrtnih ishoda. Nažalost, loše navike su sve zastupljenije kod dece i mladih. Iz tog razloga je Svetski dan srca ove godine posvećen promociji zdravlja i prevenciji bolesti srca i krvnih sudova kod dece i mladih.


#   Prokuplje   Crveni krst org.   Svetski dan srca
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima