Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poljoprivrednici, uzimajte fiskalne račune

rssBookmark and Share

20.03.2010. Goran Đaković, agropres

Poljoprivrednici, uzimajte fiskalne račune
Apel na poljoprivrednike da uzimaju fiskalne račune pri kupovini repromaterijala

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uočilo je na terenu da pojedina pravna lica i zadruge ne izdaju fiskalne račune poljoprivrednicima za kupljeni repromaterijal. Prema važećem Zakonu o porezu na dodatu vrednost, svako fizičko lice koje kupuje neko dobro ili uslugu mora da dobije fiskalni račun bez obzira da li kupuje dobra u gotovini ili na odloženo plaćanje.

Ovim putem, Ministarstvo poljoprivrede apeluje na sve poljoprivrednike da ne kupuju repromaterijal i druga dobra i usluge od onih pravnih lica i zadruga koje ne izdaju fiskalne račune. Poslovanje ovakvih pravnih lica i zadruga je protiv zakonito, a svako fizičko lice koje nema fiskalni račun neće moći da ostvari pravo na subvencije Ministarstva poljoprivrede za nabavljeni repromaterijal.

Takođe, apelujemo na sve poljoprivrednike da ukoliko prilikom nabavke dobra ili usluge ne dobiju fiskalni račun takav slučaj odmah prijave lokalnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave ili centrali Poreske uprave. Napominjemo i da po važećem Zakonu jasno piše da ukoliko kupac ne dobije fiskalni račun, nije u obavezi da plati to dobro ili uslugu.

Svim pravnim licim i zadrugama koji ne izdaju fiskalne račune preti novčana kazna i zatvaranje objekata u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Ministarstvo poljoprivrede će i u narednom periodu nastaviti da sarađuje sa Poreskom upravom kako bi se sprečilo nezakonito ponašanje pojedinih pravnih lica na tržištu.

Plaćanje poreza znači više novca u državnoj kasi, pa samim tim i više novca za poljoprivrednike.

Podsećamo da je Vlada Republike Srbije u februaru mesecu usvojila Uredbu za regresiranje repromaterijala za ratarsku i povrtarsku proizvodnju u 2010.godini gde je definisano da registrovana poljoprivredna gazdinstva-fizička lica imaju pravo na regres u iznosu od 14.000 po hektaru obradive površine, i to:

- 4.000 dinara za seme,

- 4.000 za gorivo, i

- 6.000 dinara za mineralno đubrivo s tim što je za mineralno đubrivo neophodno dostaviti 9.000 dinara računa kako bi se ostvario regres u visini od 6.000 dinara.

Kako bi se ostvarila nadoknada za kupljeni repromaterijal po hektaru obradive površine, neophodno pribaviti neki od sledećih vrsta računa:

• Fiskalni račun uz gotovinski račun koji glasi na ime nosioca ili člana poljoprivrednog gazdinstva ukoliko se roba kupuje u gotovini,

• Fiskalni račun uz fakturu koja glasi na ime nosioca ili člana poljoprivrednog gazdinstva ukoliko se roba kupuje na odloženo plaćanje,

• Račun ili fiskalni račun za lica koja su u sistemu PDV-a za kupljenu robu u gotovini ili na odloženo, i

• Račun u slučaju kompenzacije sa jasno naznačenim načinom plaćanja „kompenzacija“.

Svi oni računi koji ne budu u skladu sa važećim zakonskim propisima, neće se moći koristiti za povraćaj sredstava, a ona pravna lica ili zadruge koje ne budu izdavale račune u skladu sa važećim zakonskim propisima, biće predati Poreskoj upravi na dalju nadležnost.

http://agropress.org.rs/tekstovi/12414.html

Komentara: 0


#   subvencije   ministarstvo   Vlada Republike Srbije   Ministarstvo poljoprivrede   fiskalni račun   fizička lica   pravna lica
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima