Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

EU konkurs za poljoprivrednike na jugu Srbije - opremanje gazdinstva i zasad voća

rssBookmark and Share

Niš 21.03.2024. Južna Srbija Info

Imate poljoprivredno gazdinstvo, koje želite da unapredite, a ne znate kako? Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima u utorak, 26. marta u 13 časova u EU info kutku Niš (Vožda karađorđa 5) na kojoj možete pitati sve što vas zanima.

Ilustracija
Ilustracija

Na info sesiji će govoriti:

Andrej Papić - Delegacija Evropske unije u Srbiji
Laszlo Arendas - Delegacija Evropske unije u Srbiji
Rastko Cenić – Minstarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Emilija Rakić – Uprava za agrarna plaćanja – IPARD Agencija
Ivan Egerić - Uprava za agrarna plaćanja – IPARD Agencija
Predstavnici korisnika IPARD programa za Meru 1 i Meru 3

Podrška poljoprivrednicima kroz IPARD III program otpočela je nedavno, otvaranjem poziva za Meru 1 –  investicije u fizičku imovinu poljoprivredih gazdinstava, koji će biti otvoren do 24. maja ove godine. Stoga smo pripremili seriju informativnih radionica, na kojima će se govoriti kome je sve Mera 1 namenjena, kako se na nju prijaviti, koje su najčešće greške prilikom apliciranja, a publika će imati priliku da postavi pitanja stručnjacima iz Ministarstva poljoprivrede i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Trenutno aktuelni konkurs namenjen je poljoprivrednicima, koji planiraju da ulažu u fizičku imovinu, odnosno izgradnju i opremanje objekata na gazdinstvima, kao i onima koji bi podigli novi, višegodišnji zasad voća, ili obnovili postojeći. Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva.

Prema indikativnom planu Uprave za agrarna plaćanja, očekuje se da naredni javni poziv bude raspisan u aprilu, i to za Meru 3, a koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu, koje se tiče prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

Tokom sesija biće reči i o budućim pozivima, i ostalim merama dostupnim kroz program IPARD III.

Predviđeno trajanje informativnih sesija jeste do 90 minuta.

Prisustvo je besplatno, a potrebno je registrovati se na sledećem .LINKU.

IPARD (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj)

Podsetimo, za ceo sedmogodišnji ciklus IPARD III (2021-2027) EU je opredelila 288 miliona evra, što će sa doprinosom Republike Srbije, kao i privatnim doprinosom korisnika obezbediti preko 580 miliona evra namenjenih sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja.

IPARD III podrazumeva i Mere 3 i 7, dok su u pripremi i Mere 4, 5, 6. Više o njima možete saznati na sajtovima Uprave za agrarna plaćanja i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pored toga, Evropska unija je podržala poljoprivredni sektor sa više od 150 miliona evra pre nego što je započeo IPARD II program sa alokacijom od 175 miliona evra podrške EU. Aktuelni IPARD III program doneće više mogućnosti srpskim poljoprivrednicima i isplatiće dodatnih 288 miliona evra podrške EU.

Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD-a jesu povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama i razvoj ruralne infrastrukture.

Info na: 

ipard.info@minpolj.gov.rs 


#   Niš   EU   poljoprivreda   konkurs   EU Info Kutak Niš
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima