Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jeftini mlečni proizvodi iz Evrope zatvaraju male mlekare

rssBookmark and Share

Aleksinac 21.01.2015. Radio Aleksinac

Ove godine Evropa ukida kvote za mleko, što će, uz spuštanje ruske rampe za evropsku hranu, imati veliki uticaj i na naše tržište, to jest naše farmere, jer će se uvoz te namirnice povećati na račun domaće proizvodnje.

Jeftini mlečni proizvodi iz Evrope zatvaraju male mlekare

Zapravo, naša proizvodnja uveliko je ugrožena jer nam, kako kažu upućeni u tržišne tokove, već stižu jeftini mlečni proizvodi iz EU. S obzirom na to da je reč o nefer utakmici, sve ide na štetu domaćih proizvođača.

Predsednik Udruženja stočara opštine Aleksinac Srba Trifunović potvrđuje da će zbog neadekvatne agrarne politike koju vode Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede najviše štete pretrpeti mali proizvođači, čiji će opstanak biti doveden u pitanje, ali će problem da ostanu rentabilne imati i velike farme, jer su neke mlekare već snizile cenu mleka u otkupu. Ništa optimističnije nisu ni najave iz resornog ministarstva o smanjenju premija za mleko, koje ni do sada nisu bile isplaćivane redovno.

- Ja gledam da održim proizvodnju, jer Evropska unija i želi da se smanji proizvodnja. Verovatno će manji proizvođači pući, jer i sada cena mleka njima ne odgovara. Strane mlekare će u početku možda imati jeftinije proizvode od nas, ali čim budu napravili monopol, držaće visoke cene, a narod će plaćati njihove proizvode neispitanog kvaliteta i porekla. Mi smo doneli zakon o zabrani proizvodnje genetski modifikovanih proizvoda, a to u Evropi nije zabranjeno. Znači, mi ćemo uvoziti hranu koja je poreklom od genetski modifikovanih organizama.

S druge strane, vlasnik mlekare „DIS“ iz Ražnja Slaviša Todorović smatra da se na najezdu mlečnih proizvoda iz uvoza može odgovoriti jedino još jeftinijom proizvodnjom, koja podrazumeva gajenje stoke u ispustu, kvalitetnu silažu, senažu i veći broj grla.

- Svi moramo da shvatimo da je utakmica odavno počela. Tržište je otvoreno i svi mi, i mlekare i primarni proizvođači moramo da se adaptiramo jer su u opticaju veliki igrači. Moramo na svaki mogući način da pokušamo da tu proizvodnu cenu sirovog mleka spustimo. Garantujem, pošto sam obilazio i farme po Švajcarskoj i Austriji, oni koji čuvaju po nekoliko životinja, više kao hobi nego kao proizvodnju, neće moći to da rade i dalje, odnosno neće im biti rentabilno. Poruka za sve koji žele da se ovim profesionalno bave jeste da moraju da povećaju broj grla i da smanje impute koji utiču na cenu sirovog mleka.

Todorović se slaže da će naše tržište biti sve izloženije jeftinim sirovinama, koje su slabijeg kvaliteta od sveže otkupljenog mleka, ali su proizvodi od njih pristupačniji džepu potrošača. Takvih primera već ima u zemljama u okruženju poput Bugarske ili Mađarske, a lokalnim farmerima je preostalo samo da se bave proizvodnjom koja nije u interesu uvoznika.

- Izvoz prema Rusiji, koji je stao, uslovljava da se veće količine mleka na zapadu prerađuju u mlečne proizvode koji su trajni, a država dotira proizvođače i pomaže im da to izvezu tamo gde je moguće. Ja sam dobio dva mejla iz ambasada Nemačke i Poljske sa ponudama o saradnji sa njihovim mlekarama, da zajedno nastavimo izvoz prema Rusiji. Ja to nisam prihvatio, jer sam se opredelio za naše tržište, ali oni traže razne načine da izađu iz krize. Naši proizvođači njih ne interesuju, već samo naši potrošači – poručuje Todorović.

Proizvodnjom mleka u Srbiji se bavi oko 400.000 od postojećih 631.000 porodičnih gazdinstava.

 

video...

Komentara: 0


#   Aleksinac   EU   Ražanj   mleko   stočarstvo   Srba Trifunović     Slaviša Todorović   Ministarstvo poljoprivrede   Ambasada Nemačke
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima