Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Krkobabić prilikom posete Nišavskom okrugu pozvao na osnivanje novih zadruga

rssBookmark and Share

Niš 29.06.2018. Južna Srbija Info

Nišavski upravni okrug posetio je ministar u Vladi Srbije, Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, koji je u susretu sa predsednicima lokalnih samouprava i njihovim saradnicima zaduženim za poljoprivredupredložio uslove za novi poziv za osnivanje zemljoradničkih zadruga.

Krkobabić prilikom posete Nišavskom okrugu pozvao na osnivanje novih zadruga

Država je ove godine za nove zadruge izdvojila 825 miliona dinara, četiri puta više nego prošle godine. Svaka novoosnovana zemljoradnička zadruga dobiće 15 miliona dinara. Ministar Krkobabić je pozvao sve lokalne samouprave u Nišavskom upravnom okrugu da ozbiljno shvate poziv države i da obilaskom potencijalnih poljoprivrednika zainteresuju žitelje njihovih opština na udruživanje.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga, Dragana Sotirovski, istakla je spremnost Nišavskog okruga da pomogne u posredovanju između ministarstva i lokalnih samouprava, a posebno između gradskih opština i grada Niša, jer teritorija Nišavskog upravnog okruga ima ogroman potencijal za osnivanje zemljoradničkih zadruga, pa tri, koliko je prošle godinec osnovano, nije dovoljno.

Svrljig je ove godine spreman da od 10% izdvojenih sredstava iz budžeta za poljoprivredu, 30 % da za nove zadruge. 

U Ražnju, pčelari su spremni za udruživanje. U Gadžinom Hanu prva zadruga osnovana prošle godine, broj udruženih od 23 povećao se na 72.

U Merošini, od 2009. godine posluje zemljoradnička zadruga koja sa 32 člana prerađuje višnju. Spremni su da ove godine ponovo konkurišu. Od gradskih opština, Pantelej na svojoj teritoriji želi prvu složenu zadrugu.

Komentara: 0


#   Niš   poljoprivreda   Merošina   Dragana Sotirovski   Svrljig   Nišavski okrug   Pantelej   zadruge   Milan Krkobabić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima