Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pravo vreme za zaštitu voćnjaka od patogena i prezimljujućih formi insekata

rssBookmark and Share

Prokuplje 22.11.2019. Južna Srbija Info

-Vremenske prilike ovih dana, sa dnevnim temperaturama iznad 10 stepeni, idealne su za jesenju zaštitu voćnjaka od patogena i prezimljujućih formi insekata, kazala je danas Ivana Obradović, savetodavac za zaštitu bilja Poljorivredne stručne službe u Prokuplju.

Pravo vreme za zaštitu voćnjaka od patogena i prezimljujućih formi insekata

Prema njenim rečima, sa prskanjem stabala voća treba početi kada opadne 75 odsto listova i kada grane budu gotovo gole.

-Tada ih treba obilno okupati biljnim preparatima na bazi bakra, koji će uništiti insekte, larve i druge patogene uzročnike pojave biljnih bolesti koje su se „sakrile“ u pukotinama na kori drveta, kazala je Obradović.

Prema njenim rečima, ovakva jesenja zaštita stabala višnje, šljive i drugih drvenastih voćnih kultura je neophodna, kako bi se sprečilo bujanje bolesti i najezda insekata u vreme vegetacije biljke.

Obradovićeva upozorava voćare da ovo jesenje prskanje nikako ne obavljaju na niskim temperaturama jer ono tada može imati fatalne posledice po biljku.

Takođe naglašava da je ovakva zaštita voćnjaka najbolja i jedina efikasna u suzbijanju jako opasne biljne bolesti „kokomices hijemalis“, koja izaziva prevremeno sušenje i opadanje lišća, što utiče na prirodni razvojni proces biljke i znatno umanjuje rod.

Kako je naglasila savetodavac za zaštitu bilja, Ivana Obradović, ovu zaštitu voćnjaka treba uraditi odmah, a nakon rezidbe primeniti i zimsko prskanje, što će omogućiti još bolju zaštitu voćnjaka i uticati na dobar i kvalitetan rod voća naredne godine.

Komentara: 0


#   Prokuplje   zaštita   voćnjaci   Poljoprivredna stručna služba   zaštita bilja
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima