Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Primena agrotehničkih mera radi uzgajanja biljaka

Bookmark and Share

11.05.2021. Nikola Stojanović

Agrotehničke mere ili drugačije, uticaj čoveka svojim aktivnostima, sredstvima, tehnikom i tehnologijom, kao i hemijskim merama da doprinese ili poboljša sam rast i razvoj biljke...

Primena agrotehničkih mera radi uzgajanja biljaka

Izvorno značenje reči agrotehnika je složenica dve grčke reče i to „polja“ i „veštine“. Današnje tržište nudi širok spektar veštačkih đubriva, zemlje za cveće, suplemenata za cveće i slično.

Gde možemo kupiti dobru zemlju za cveće?

Zemlja za cveće pakovana u PVC vreće zapremine 50l/100l može se naći u skoro svakoj poljoprivrednoj apoteci, garden centima, radnjama poljoprivrednih proizvoda ili radnjama širokog spektra proizvoda. Iz napred navedenog stiče se utisak da je zemlju za cveće izuzetno lako i jednostavno nabaviti, dostupna je široj grupi potrošača i korisnika. Kada se pomisli na uzgajanje biljaka, zemlja za cveća i cena igraju bitnu ulogu. Cena zemlje za cveće je bitan faktor pri planiranju sadnje.

Šta je potrebno znati kada se kupuje zemlja za cveće?

Kao što je u ranijem odeljku naglašeno zemlja za cveće spakovana u plastične vreće zapremine 50l/100l  može se lako i jednostavno nabaviti. Ali obavezno se mora povesti računa da li je ta zemlja odgovarajajuća za određenu biljku. Neke biljke vole višu ili nižu Ph vrednost, neke biljke žele veću zasićenost hemijskim jedinjenima i mineralnim materijama. Neke biljke žele krupniju graniulaciju, dok opet drugima je potrebno obezbediti veću moć apsorpcije vode. To se može delimično postići primenom odgovarajuće zemlje. Pri kupovini zemlje porebno se posavetovati sa stručnjakom. On će uz adekvatan savet preporučiti optimalnu zemlju za željenu biljku. Takođe preporučiće i suplement za cveće ili bilje koji se mogu kombinovati sa zemljom za cveće.

Kako se koristi supstrat za cveće?

Supstrati za cveće su dodaci zemlji tokom sadnje, setve ili tokom rasta biljeke. Oni potpomažu rastu i razvoju biljke. Nadomeštavaju izgubljene i apsorbuju potrebne mineralne materije i soli iz vode i zemlje. Postoje tačno određeni supstrat za cveće za određene vrste. Prema vrsti i potrebi te biljke određuje se koji će supstrat biti korišćen. Odgovor na svako pitanje daće vam Inženjer zaštite bilja, koji je zaposlen u svakoj poljoprivrednoj apoteci. Iskustva pokazuju da nije dobro koristiti suplemente za biljke na svoju ruku.

Najprodavaniji supstrati za cveće na tržištu

Na tržištu se nalaze kako domaći tako i supstrati iz uvoza. Domaći supstrati su potpora pri setvi. Dodaju se obično kao dobra podloga za setvu i obogaćuju zemljište. Glistenjak kao jedan od najprodavanijih supstrata uz čestu primenu garantuje dobar rezultat. Supstrati iz uvoza koji se nalaze na tržištu specijalizirani su samo za određene vrste. Široka je lepeza uvoznih supstrata pa se mogu prilagoditi svim biljkama sa našeg podneblja. Poslednjih godina primećena je česta primena supstrata QTS supstrat za borovnice sa perilitom, QTS 1 extra 50 sa dodatom glinom, supstrat za ožiljavanje i slično.

Zaključak: da bi obezbedili kvalitetan rast i razvoj biljaka svakako su potrebna pomagala. Prvi korak je svakako odabir dobre zemlje za cveće, zatim odabir supstrata koji će pomoći rast i primenom đubriva. Dobrim navonjavanjem, odvodnjavanjem i primenom pesticida i herbicida značajno se može uticati na kvalitet rasta i razvoja biljke. Uz minimalna ulaganja prinos može biti višestruk.

Komentara: 0


#   poljoprivreda   biljke   uzgoj   cveće   hemija   zemlja   đubrivo   agronmija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima