Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Za ostanak mladih na selu: U Nišavskom okrugu predstavljene mere za podsticaj u poljoprivredi

rssBookmark and Share

Niš 18.02.2020. Južna Srbija Info

Pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević predstavio je danas u Nišavskom upravnom okrugu mere aktuelnih podsticaja u poljoprivredi za 2020. godinu. Sastanku, čiji je domaćin bila načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, prisustvovali su predsednici gradskih opština Niša, lokalnih samouprava Nišavskog okruga, predstavnici nadležnih gradskih i službi lokalnih samouprava za oblast poljoprivrede, zemljoradničkih zadruga i udruženja sa teritorije Nišavskog upravnog okruga.

Za ostanak mladih na selu: U Nišavskom okrugu predstavljene mere za podsticaj u poljoprivredi

Mladi treba da ostanu na selu a oni koji su otišli da se vrate i obnove poljoprivrednu proizvodnju, pa su mere Ministarstva pre svega namenjene mladim poljoprivrednicima, rečeno je na današnjem sastanku.

Pomoćnik ministra je istakao  da ove godine država izdvaja milion ipo  dinara za podsticaj mladih koji žele da  bave poljoprivredom i da je do sada stiglo na adresu Ministarstva 5500  prijava što je nekoliko puta više nego ranijih godina.

 Ministarstvo je predvidelo da mladi poljoprivrednici mogu kupovati zemlju do 50 hektara na 20 godina kredita, što je još jedna od podsticajnih mera za opstanak i razvoj sela i poljoprivrede.   

Načelnica Nišavskog upravnog okruga je istakla da je ovaj susret iniciran na poslednjem Savetu Nišavskog upravnog okruga, jer je mnogo pitanja lokalnih samouprava, saveza, poljopriverednika na koje se odgovori mogu dobiti u neposrednom kontaktu sa predstavnicima Ministarstva.

Načelnica Okruga je izrazila je zadovoljstvo što je sve više mladih ljudi koji se obraćaju Okrugu i traže pomoć da bi započeli poljoprivrednu proizvodnju ili traže podsticajna sredstva za razvoj seoskog turizma, a kako je na današnjem sastanku rečeno podsticajne mere Ministarstva poljoprivrede za 2020. godinu se u velikoj meri odnose na mlade poljoprivrednike.

„Značajno za sve naše lokalne samouprave je da je nadležno Ministarstvo pripremilo značajan broj podsticajnih mera koje se odnose na osiguranja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, rešavanje problema navodnjavanja i protivgradnih stanica koje će ubuduće biti automatizovane“, rekla je načelnica Sotirovski.

Sutra će pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević biti u poseti opštini Gadžin Han i tamošnjim registovanim gazdinstvima.

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   Nišavski okrug   Ministarstvo poljoprivrede   podsticaj   Aleksandar Bogićević
@GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima