Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Eksperti opšte prakse!

rssBookmark and Share

25.01.2018. Miodrag Tasić

Čovek se ponekad zapita zašto je izmišljen televizor?
Čemu služi taj "prozor u svet?"
Neki smatraju za obrazovanje stanovništva.
Drugi su mišljenja da je prvenstvena uloga televizije zabava i uveseljavanje!

Eksperti opšte prakse!

Moguće, mada filmovi puni nasilja, psovki, primitivizma nisu baš za veselje. Po nekima televizija pak služi samo za zaglupljivanje masa!

Lično izbegavam gledanje televizijskog programa. U meri koliko je to danas moguće. Gore pomenute filmove, čitaj Holivud, ne mogu da svarim. Zabavu poput farmi, zvezde granda i slične intelektualne vrhove, takođe. Ako nema utakmica, mahom stranih prvenstava, i tek neke stručne rasprave o životu našem nasušnom, ne bih ni uključivao televizor.

Najbolje je pogledati program ujutru. U to vreme glavni televizijski ( i ne samo to) glumac obično ima druge obaveze. Retko se pojavljuje, pa čovek može na miru da popije kafu i čuje novosti. Ali, u tom grmu leži zec. Čim se desi nešto dramatično u našem društvu, u dramatici ne oskudevamo, tu će vas sačekati večiti i svestrani eksperti; za vojna pitanja, bezbednost, spoljnu politiku, finansije...

Uključiš prvi "javni servis", a ono ekspert trubi sve u šesnaest. Stručnjak za Kosovo, zna odakle preti opasnost, zna šta nam se sprema, zna šta treba učiniti da bi im doakali. Čovek je deceniju i kusur poslanik u republičkom parlamentu. Blizak vodećim političarima. S nekima i lični prijatelj. Pa što onda ne prenese to svoje znanje ministru policije? Zašto ne obavesti premijerku o svojim saznanjima i zašto joj ne ponudi rešenja? Premijerka je po srpskim zakonima najvažnija politička ličnost u državi. Najodgovornija. Predsednik države je više protokolarna funkcija, mada bi možda moglo i njemu da se ukaže na opasnosti, kao i sredstva za otklanjanje pritisaka?

Na srećnoj televiziji, ako promenite kanal, sačekaće vas isti takav, samo sada vojni ekspert. I ovaj večiti stručnjak je poslanik. Nije mogao da odbije poziv da sedne u skupštinsku klupu. Ne bi ni drugi. Nije mala plata. Tu je skupštinski restoran. Takoreći besplatna hrana, dnevnice, službeni automobil i ko će znati šta još sve sleduje najboljim i demokratski izabranim predstavnicima naroda. Koji muku muče i tavore isto kao i narod koga usrećuju zakonima, uredbama, nacrtima i ostalom skalamerijom. A sve na evropskom putu.

No, ma koliko ovaj stručnjak rečit bio, ne može od voditelja srećne televizije da dođe do reči. Od tog voditelja niko ne može da progovori. Taj već ne zna šta ne zna. Iliti sve zna. Renesansni um. Kako nisam na tim visinama odustajem posle dva minuta. Međutim, i na sledećem "javnom servisu" čeka me novi ekspert. Ovaj je više finansijski potkovan, mada mu ne nedostaje znanje iz istorije, spoljne politike, međunarodnih odnosa. Ma, sveznalica.

I da ne dužim, takvih stručnjaka je deset-petnaest u ovoj državi. Sudeći po tome što se naizmenično smenjuju i što se svakodnevno pojavljuju na ovim našim informativno-zabavnim "dalekovidnicama". Malo kroatizma ne škodi. I opet se ponavljam, ali nije mi jasno zašto takve ljudske gromade ne kreiraju politiku? Zašto policija i vojska ne prihvate njihova rešenja? Pod uslovom da su eksperti ponudili ministru policije i vojske svoje usluge i znanja. Isto kao i oni što su stručni za finansije, spoljnu politiku, društvena pitanja da su ponudili usluge resornim ministrima. A ako se njihova stručnost ne uvažava i ne prihvata, tada me čudi što takve moralne institucije ne daju otkaz na sve funkcije koje zauzimaju u društvu? I zašto u tom slučaju ne otkažu gostovanja na srpskim "javnim servisima"?

Biće, ipak, da se glas eksperata opšte prakse poštuje i uvažava. Zato imamo ovo što imamo. Mada bi srećniji bili da imamo ono što nemamo, a drugi imaju. Bilo kako bilo, tek čini se da televizija, zahvaljujući i ekspertima, služi za uveseljavanje naroda. Makar dobrog dela zaljubljenika u TV emisije. Po principu "blago onom ko se blesav rodi. Život će mu u veselju proći!"

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Aleksinačke vesti


#   policija   televizija   Zvezde Granda   Miodrag Tasić   stručnost   Javni servis   rijaliti
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima