Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Osvrt: Napred u nove pobede

rssBookmark and Share

Makedonija 11.01.2016. Miodrag Tasić

Srbija je ostvarila neviđeni napredak u protekloj godini. Napredak se ne vidi - rekli bi zlobnici.

Osvrt: Napred u nove pobede

Ali, da li je tako? Naravno da nije. Eto, otvorena su prva poglavlja u pregovorima za pristup Evropskoj uniji. Malo li je? S druge strane šta ta poglavlja otvaraju, šta će na kraju doneti, retko kome je ovde poznato. Čini se da niti vlast nešto preterano ne žudi da pojasni voljenom narodu, čitaj biraču, perspektive otvaranja poglavlja niti taj birač, to jest, glasač nešto posebno ne zahteva da sazna o detaljima poglavlja!

Važno da je krenulo na ekonomskom planu. Porastao standard građana. Sve uz smanjene plate, penzije, uz diskretno povećane cene osnovnih namirnica i usluga! Pa, kako to? Dokazano je da je BDP, dakle bruto društveni proizvod porastao za neverovatnih 0,9%.

Srbija je lider u regionu - tvrde svi koji nešto znače u vlasti. Oni drugi, kritičari, pomalo osporavaju to liderstvo, ali, ili je malo takvih zlonamernih kritičara ili se nešto povukli u ilegalu. Ipak, saznajemo da veći rast u regionu imaju svi ostali. Slovenija, Hrvatska, Bosna, Montenegro, BJR Makedonija, Albanija... Čak i oni.

I ne samo da imaju veći ekonomski rast, nego su im i plate iznad onih u Srbiji. U Sloveniji tri puta veće, što se može i razumeti. Hrvatska ima dvostruko veće plate. Ajde i to nekako. Ali Bosna, Crna Gora, Albanija, a od ove godine i Makedonci nas prešišali.

E, to nikako da razumem. Mi lideri, a svi bolje žive od nas. Liči mi to na onaj vic o crnogorskom maratoncu. Trči Crnogorac daleko iza ostalih maratonaca. Gledaju dva starca trku pa će jedan da pita: - Vidi, jado, onog što zaostao. Ko li je taj? Taj je naš - odgovara njegov drug! Ako, ako, on ih sabrao, pa ih ćera pred sebe!

Ipak, verujem u bolju budućnost. Naše mudro rukovodstvo je načitano, obrazovano i stručno. Ne samo zbog brojnih doktorata, diploma i zvanja koje poseduju. Znaju oni za Vinstona Čerčila i njegovo svojevremeno obećanje britanskom narodu u osvit Drugog svetskog rata. Čerčil je za konačnu pobedu narodu obećao krv, znoj i suze. I tu je poenta, mislim. I naši nude isto, s izuzetkom krvi. Samo znoj i suze. Ekonomska politika se zasniva na doznakama gastarbajtera. Ništa novo i originalno. To traje već pola stoleća. Potom, poljoprivreda. Tu je već zapelo. Nešto smo darežljiviji prema stranim proizvođačima nego prema svojima. Po statistici do oktobra 2015. uvezeno je 257 puta više svinjskog mesa nego u 2014. godini!

Zaduženje države takođe spada u oprobane poteze ekonomskog oporavka. Ni tu nismo originalni. Prodaja ili rasprodaja srpskih banja, ono malo preostalih preduzeća, poneke banke, poljoprivrednog zemljišta ubrajaju se u više puta isprobane metode. Pomak je u tome što se sve to nudi novokomponovanim srpskim prijateljima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Turske, Azerbejdžana. Ako nam niko drugi ne pomogne, onda će to ovi provereni i dokazani saveznici i prijatelji. Kao i uvek do sada u proteklim vremenima.

Pa, srećno u nove radne pobede!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

 


#   Miodrag Tasić   Crna Gora   BDP   Makedonija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima