Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sve "suze" Vojislava Koštunice

rssBookmark and Share

09.06.2014. Zdravko Stojnić, Analitičar Agencije Lubris ekstra

Zšto nismo poslušali Voju, ili on nas . .

Sve "suze" Vojislava Koštunice

Da li bi sve bilo drugačije da, 2008, Vojislav Koštunica nije podneo ostavku i prepustio Srbiju "koje kude" "koje kome"!?

Ovo pitanje već se duže vreme postavlja u javnosti. S` obzirom da Srbija (ono što se zove Uža Srbija) nikad nije bila ni kapitalistička, ni komunistička, ni partizanska, već je bila svoja, specifična. Uvek u novijoj istoriji od vladavine dve dinastije, neako svoja i specifiča. Na granici Otomanskog istoka, na granici Austrijskog zapada !

Smrt Aleksandra Karađorđevića i Drugi veliki rat prekinuli svu svu težnju i sav napredak Srbije ostavljene, po ko zna koji put svom instiktu i borbi za samoodržanjem! Nismo ni počeli da formiramo građansko društvo, a ono je već prekinuto.

Nakon "oslobođenja" 2000-te, novi elan, nova nada! Po konstrukciji stavri dešava nam se Voja Koštunica, sinonim za civilizovano građansko, nacinalno duštvo, kojoj Srbija potpuno prirodno pripada ! Sve nade većine od "Kruga Dvojke", "Kruga Slavije", "Kruga Šumadije" do vascele Srbije bile su uperene u te oči !

Ali Voja, nije isto što i njegovi saradnici... Uvek neki "Brankovići" ubogi i gladni koji nikada nisu mogli da shvate njegovu poruku ! Gladni i ubogi devalviraju sve ono što je Voja zamislio i što mu je bilo sveto! Ostavljen, neshvaćen i sam počinje da pravi greške i pokazuje svoju slabost! Borba za Kosovo, nakon toga još jedan udarac otcepljenje Crne Gore bili su mnogo za ovog već iscrpljenog čoveka i neshvaćenog.

Kolika je odgovornost Vojislava Koštunice za sve ovo što nam se danas dešava i da li nas je prepustio na milost i nemilost "žutima, plavima, crnima" to će već istorija pokazati.

Ono što se vidi i oseća danas je taj "gubitak" prepuštenje Srbije "koje kome" ! Kako narod kaže " Došli divlji, isterali pitome " !

Danas imamo nove "vekovne prijatelje" imao komuniste trnsformisane u desničare, imamo nacionaliste preobučene u Europejce. Jedno potpuno političko "ludilo" i mešetarenje gde se... Ne zna, ko je kome ovde muž, a ko kome žena! (Nušić, Dr.).

I vraćam se, na to pitanje, kako je Voja mogao da nas prepusti beznađu, kad je vrlo dobro znao kakav je mentalitet našeg naroda i kako će stavari da se odvijaju ! Da li je Voja odgovran ili ne, to je stvar istorije. Ali sigurno jedan deo Srbije neće mu nikad oprostiti bez obzira na njegove razloge napuštanja izvršne vlasti ! Poznato je da on ima, čak i dan danas ogromnu podršku i poštovanje zapadnih "prijatelja" (tako omiljena reč), ali neiskorišćenu!

I, ne roni "Suze samo Voja" za Srbijom, suze roni i Srbija za Vojinim odsustvom hrabrosti uz svo poštovanje namere, volje i dela. Ipak nas je ostavio na cedilu, bar tako gleda onaj "prosti seljak", a i ne može drugačije jer je verovao ! A, danas kome da veruje... veruje samo u onih prosečnih tri hektara svoje zemlje i u nebo... !

I opet Srbija na početku, po ko zna koji put. opet novi "prijatelji Obrenovićevi", a generacije stasaju i stasaju, a roditelji na početku! Ko smo i šta smo? Obrenovićevi, Kara Petrovići, ne znamo ni mi sami. I tako opet u krugu... !

Da li je Voja bio u pravu, ostaje da nam sam on kaže... !

Vojo, javi se...


#   Vojislav Koštunica   politika   Zdravko Stojnić   veliki rat   istražujemo   istorija   blog
@LubrisExtra @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima