Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Centar za socijalni rad u Aleksincu pokreće uslugu "pomoć u kući"

rssBookmark and Share

Aleksinac 26.06.2016. Dušan Stevanović

U okviru projekta “Smanjenje društvene isključenosti u ruralnim oblastima kroz održivu uslugu pomoć u kući” koji se realizuje u opštinama Aleksinac i Ražanj, a koji je finansiran od strane EU, u periodu od 7-9. juna šest budućih negovateljica koje će raditi na usluzi pomoć u kući je prošlo praktičnu obuku u Valjevu.

Aleksinački centar za socijalni rad   Foto: D. Stevanović
Aleksinački centar za socijalni rad Foto: D. Stevanović

Tokom tri dana obuke, negovateljice iz Aleksinca i Ražnja su zajedno sa Karitasovim negovateljicama iz Valjeva, koje imaju višegodišnje iskustvo, zajedno obilazile starije osobe - korisnike usluge pomoć u kući. Na taj način su imale priliku da steknu dodatni uvid u rad na terenu i upoznaju se sa specifičnim problemima različitih ciljnih grupa.

Učesnice obuke su se izjasnile da su im pružene informacije obogatile dosadašnje iskustvo, i dale dobru osnovu za kvalitetnije obavljanje poslova pomoći u kući, jer je obuka zasnovana na praktičnim vežbama za rešavanje problemskih situacija u konkretnim životnim uslovima.

Direktorka Jasna Nikolić  Foto: D. Stevanović

Negovateljice su ovu priliku iskoristile i da se upoznaju sa ostalim socijalnim projektima koje realizuje Karitas Valjevo ali i za druženje sa kolegama.

Početak rada negovateljica na teritoriji opština Aleksinac i Ražanj planiran je za 21. jun.

Projekat koji se realizuje u Ražnju i Aleksincu deo je šireg projekta “Evropska podrška inkluzivnom društvu”, koji Evropska unija finansira sa 5,4 miliona evra i koji ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući  Rome i Romkinje i drugi.

EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova ,  koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti  socijalne  i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa.

Projekat sprovodi Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji (www.europa.rs) u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (www.minrzs.gov.rs).

Komentara: 0


#   Aleksinac   javna preduzeća   Centar za socijalni rad   obuka   Opština Aleksinac   Jasna Nikolić  
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}