Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pomoć u kući za 80 najugroženijih

rssBookmark and Share

Aleksinac 27.04.2016. Dušan Stevanović

U Aleksincu i Ražnju počinje realizacija projekta “Pomoć u kući” u okviru programa “Evropska podrška inkluzivnom društvu” koji finansira Evropska unija uz finansijsko učešće Centra za socijalni rad Aleksinac i Opštine Ražanj.

Pomoć u kući za 80 najugroženijih

Zaključivanjem Ugovora o saradnji 23.2.2016. godine između Karitasa Srbije, opštine Aleksinac, opštine Ražanj, Centra za socijalni rad opštine Aleksinac i Centra za socijalni rad opštine Ražanj zvanično je otpočela realizacija projekta pod nazivom “Smanjenje društvene isključenosti u ruralnim oblastima kroz održivu uslugu pomoć u kući”. 

Ukupna vrednost projekta je 134.698 evra, od čega bespovratna sredstva u iznosu od 119.800 evra obezbeđuje Evropska Unija, a sufinansiranje u iznosu od 14.897 evra Centar za socijalni rad Aleksinac i opština Ražanj.

Projekat predviđa uspostavljanje službi za pružanje usluga pomoć u kući pri centrima za socijalni rad opština Ražanj i Aleksinac.

Svrha usluge pomoći u kući jeste podrška u zadovoljenju svakodnevnih životnih potreba osobama koje nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog života, nege i nadzora, pri čemu je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa.

Uspostavljanje i uređenje obe službe prema nacionalnim standardima za pružanje usluga i uz zadovoljavanje svih kvaliteta koji su propisani za postupak licenciranja biće praćeno i kadrovskim jačanjem centara za socijalni rad kroz angažovanje negovateljica i stručnih radnika.

Glavni cilj projekta koji će trajati 18 meseci je da se usluge pomoći u kući učine dostupnim za 80 najugroženijih starijih osoba sa teritorije opštine Aleksinac i Ražanj, ali i obezbeđivanje higijenskih usluga (kupanje, brijanje i sl) i usluga vešeraja u objektu Karitasa za korisnike iz romskih naselja sa teritorije opštine Aleksinac.

Predviđeno je da tokom trajanja projekta, najmanje 30 korisnika koristi ovu vrstu usluga. Uvođenjem ovih usluga, s jedne strane, uskladiće se postojeći opštinski pravilnici o uslugama pomoći u kući sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, a sa druge omogućiti da krajnji korisnici koji nisu imali pristup ovim uslugama, uslugu dobiju u neposrednom okruženju u kojem žive.

Usluge pokrenute projektom poštovaće minimalne standarde propisane od strane Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, pa u tom smislu treba pomenuti da će glavni deo sredstava projekta biti utrošen na nabavku vozila za uslugu pomoć u kući, obuku i angažovanje stručnih radnika i negovateljica, kao i dalje profesionalno usavršavanje pružalaca pomenutih usluga uz pomoć stručnjaka.

Do sada je od planiranih aktivnosti na projektu realizovana obuka za buduće negovateljice, od kojih će njih šest, nakon stručne prakse u Karitasu, biti angažovano u direktnom radu sa  korisnicima.

Takođe, u martu mesecu, izmenama relevantnih pravnih akata Centara za socijalni rad opština Aleksinac i Ražanj, započete su pripreme za dobijanje licence od strane resornog ministarstva za pružanje ove usluge u skladu sa važećim Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Projekat “Evropska podrška inkluzivnom društvu”, koji Evropska unija finansira sa 5,4 miliona evra,  ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući  Rome i Romkinje i drugi. EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova, koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017.

Projekat sprovodi Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji (www.europa.rs) u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (www.minrzs.gov.rs).

Aleksinačke vesti

Komentara: 0


#   Aleksinac   EU   Ražanj   Centar za socijalni rad   Karitas   Opština Aleksinac   bespovratna sredstva   Centar za socijalni rad Aleksinac
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima