Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jad i beda: Selo sa samo jednim đakom

rssBookmark and Share

Kuršumlija 07.09.2014. RTS

Ovo je selo sa samo jednim đakom koje do škole pešači preko 10 kilometara.

Jad i beda: Selo sa samo jednim đakom

Broj prvaka u Opštini Kuršumlija ove godine manji je za trećinu. Zato je šansa da se obrazuju pružena i onima u najudaljenijim selima. Nije retkost da su škole otvorene samo zbog jednog đaka. Učiteljica iz Kragujevca, koju je potraga za poslom dovela u selo Merćez, i mala Anđelina koja je u tom kraju jedino dete, same su u školi koja je nekada imala 800 đaka.

Otac Anđelinu Vukosavljević svaki dan dovozi iz desetak kilometara udaljenog sela Babice, podno Kopaonika, u školu u Merćezu. Svog jedinog đaka, ispred škole, dočekuje učiteljica.

"Mnogo volim da idem u školu i volim moju učiteljicu jer je lepa. Volela bih da imam drugare i drugarice, ali šta da radim kad sam sama", priča Anđelina.

Učiteljica Bojana Veličković, u potrazi sa poslom, u Merćez je došla iz Kragujevca. Za Anđelinu, koja živi samo sa ocem, i jedino je dete u okolnih pet sela, učiteljica je i majka i drugarica.

"To je jedan prisniji odnos, bliži odnos. Ona je ranije pošla u školu, sa šest godina i tri meseca, ali je jako bistra, pametna, jako usredsređena, jako dobro dete", kaže učiteljica

Momir Vukosavljević kaže da želi dete da iškoluje i izvede na pravi put.

Uz 105 kilometara dugu administrativnu liniju sa Kosmetom, u Kuršumlijskoj opštini ima 20 sela. Mladi su uglavnom napustili ove krajeve, tako da u školama ima samo jedanaest đaka.

U odnosu na prošlu godinu, broj prvaka u opštini Kuršumlija, smanjen je za trećinu, ali je zadržan broj isturenih odeljenja gde god je bilo potrebe.

Komentara: 0


#   Kuršumlija   Bojana Veličkov   škole   posao   selo   Merćez   đak   učiteljica
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}