Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ko je odgovoran: Oliver Ivanović osuđen na 9 godina zatvora

Bookmark and Share

21.01.2016. RTS, Južna Srbija Info

Iz Vlade Srbije kažu da su šokirani današnjom presudom po kojoj je Oliver Ivanović osuđen na devet godina zatvora za ratne zločine, pred sudom u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: radiokim.net
Foto: radiokim.net

Ostaje pitanje kako je do ovoga došlo i da li je to moglo da se spreči!

Više u tekstu RTS-a...

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić kaže da je šokiran osuđujućom presudom za lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i ocenio da ona može imati uticaj na "ukupnu atmosferu koja se stvara" na Kosmetu. Ministar Aleksandar Vulin poručio da je osuđujuća odluka suda "silovanje pravde".

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić istakao je da je sigurno da će se atmosfera na Kosmetu pogoršati.

"Logično razmišljanje svih ljudi koji su ostali na Kosovu je – ako je ovako prošao Ivanović, borac za demokratska prava – šta da očekuju drugi građani. Sigurno da će atmosfera biti pogoršana. Ovo je presuda koja je pre politički nego pravno motivisana. Imamo prava da verujemo u to", rekao je Ljajić novinarima u Skupštini Srbije.

Prema Ljajićevim rečima, osuditi Ivanovića za ratne zločine je potpuno nespojivo sa onim što je on radio na rešavanju kosovskog problema. Dodao je da Ivanovićevo delovanje nikada nije bilo protivno demokratskim načelima rešavanja kosovskog pitanja sa legitimnim predstavnicima kosovskih Albanaca.

"Nikako ne mogu da ga povežem (Ivanovića) niti sa zločinima, niti sa ovako drakonskom kaznom", rekao je Ljajić.

Podsetio je da je država uradila sve što je bilo u skladu sa njenim mogućnostima u datim okolnostima, ali da su, nažalost, te mogućnosti limitirane.

Naveo je i da Vlada Srbije želi da se cela stvar razjasni do kraja i da se to pitanje internacionalizuje.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je presuda Ivanoviću "silovanje pravde" i da je nemoguće da će ona postati i pravosnažna. Ocenio je da je to nastavak prakse po kojoj pravo uvek ustukne pred politikom.

Kako je naveo, nemoguće je da neko koga nijedan jedini svedok nije uveo u događaj niti potvrdio da se nalazio tamo gde su se dešavala krivična dela bude osuđen.

"Hajde da budemo sasvim racionalni, ako je ubica, devet godina je smešno mala kazna. A ako nije ubica, kao što nije, kako možete da ga osudite na devet godina", zapitao je Vulin novinarima u Knjaževcu.

Dodao je da se boji da je to nastavak prakse po kome pravo uvek ustukne pred politikom, ali i prakse da kad god postoje sukobi unutar albanskog političkog korpusa treba pronaći nekog Srbina koji treba svojom glavom, slobodom da umiri duhove među Albancima.

"Jako mi je žao što srpska sudbina uvek stoji negde iza politike i što Srbi na Kosovu i Metohiji ne mogu da veruju pravosuđu koje može nevinog čoveka da osudi na devet godina", rekao je Vulin.

Na sudsku presudu Oliveru Ivanoviću reagovao je i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenivši da će se presuda odraziti na političku stabilnost i bezbednosnu situaciju na severu Kosova i Metohije.

"Mnogi Srbi će imati osećaj da sud nije bio dovoljno objektivan i da je to poruka Srbima da mogu da budu procesuirani za ono što nisu učinili", rekao je Drecun Tanjugu.

Istakao je da je proces od početka bio protivrečan, od poblematične validnosti svedoka koji su ga teretili za navodna nedela, njihovih kotradiktornih izjava, do toga da Ivanović nije mogao da se brani sa slobode uprkos garancijama vlade.

"To je sve upućivalo na moguću politizaciju tog procesa", rekao je Drecun.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović osuđen je na devet godina zatvora u Osnovnom sudu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici zbog ratnog zločina nad Albancima 1999. godine.

Predsednica demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić ocenila je da presuda Oliveru Ivanoviću predstavlja još jedan dokaz kraha sadašnje srpske politike prema Kosovu i da bi zato trebalo prekinuti pregovore sa Evropskom unijom i dijalog sa Prištinom.

Presuda Ivanoviću predstavlja nastavak NATO agresije i progona Srba u miru zloupotrebom Euleksa i politički korumpiranih sudskih organa, ocenila je Rašković Ivić u pisanoj izjavi.

Srpska narodna partija (SNP) ocenila je kao skandaloznu presudu lideru Građanske inicijative SDP i od vlasti u Srbiji traže hitnu reakciju kod međunarodnih institucija, pre svega u Savetu bezbednosti UN, kako bi osudile ponašanje Euleksa i sprečile sprovođenje takve presude.

Član Izvršnog odbora Glavnog odbra SPS-a Slobodan Milošević kaže da je presuda Ivanoviću politička i da šalje poruku Srbima na Kosovu i Metohiji da tu nemaju šta da traže.

"Ovo je politička presuda i nema veze sa pravosuđem niti sudstvom", rekao je Milošević Tanjugu.

Analitičar Živojin Rakočević smatra da je Oliver Ivanović, žrtva budućeg Specijalnog suda za zločine OVK.

"On je od početka politički zatvorenik. Potrebno je napraviti balans sa komandantima Oslobodilačke vojske Kosova i uništiti osnove za početak normalnog života", rekao je Rakočević novinarima.

Da podsetimo, Oliver Ivanović lider Građanske inicijative,  proglašen je danas krivim za ratni zločin iz 1999. godine i osuđen na devet godina zatvora. Njemu je izrečena presuda u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici.

Ivanović je osloboden za drugi slučaj ubistva i pokušaja ubistva iz 2000. godine.

 

Komentara: 0


#   Aleksandar Vulin   Euleks   Kosovo i Metohija   Vlada Republike Srbije   Rasim Ljajić   presuda   Oliver Ivanović   Sanda Rašković Ivić   Marko Đurić   Slobodan Milošević   Milovan Drecun   Osnovni sud   Severna Mitrovica   ratni zločin
@VulinAleksandar @Vlada_SR @Ivanovic_Oliver @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima