Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovački Vodovod na Međunarodnoj konferenciji u Beogradu

rssBookmark and Share

Leskovac 13.09.2016.

Leskovački Vodovod uzeo je učešće na Međunarodnoj konferenciji u Beogradu na kojoj su neke od glavnih tema bili načini upravljanja vodama, ujednačavanje cena vode, rad vodovoda u Srbiji, klimatske promene i očuvanje voda.

Leskovački Vodovod na Međunarodnoj konferenciji u Beogradu

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Kabineta predsednika i Vlade Republike Srbije, Srpske akademije nauka i umetnosti, Udruženja za tehnologiju voda i sanitarno inženjerstvo, Akademije inženjerskih nauka Srbije, Srpskog društva za zaštitu voda, Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi i Uneskovog centra.

Na konferenciji su dati predlozi za jačanje mehanizma upravljanja vodama, zašta su neophodni dugoročni planovi, kao i uključivanje svih državnih, privrednih, naučnih činioca.
Usvojen je i zaključak da je neophodan hitan prelazak sa klasičnog na održiv način upravljanja vodama, što podrazumeva brigu za buduće generacije.

Bilo je reči i o neophodnosti da se u te svrhe u narednim godinama ujednači cena vode za sve korisnike i smanji broj vodovoda u Srbiji, jer se u svetu kao dobra praksa pokazalo da samo veći gradovi treba da snabdevaju okolna mesta vodom. 

Veći broj učesnika je bio protiv privatizacije vodovoda, navodeći negativne primere u svetu, dok su klimatske promene bile posebna tema.

Ovom prilikom je ocenjeno i da vodovodi u Srbiji pate od viška zaposlenih, nefunkcionalnih zanimanja, opterećenosti službama u organizaciji koje nisu izvorna delatnost vodovoda, loše finansijske situacije, politizacije cena zarad socijalnog mira, povlašćenih neplatiša...

Konferenciju je otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a predavanja su održali eminentni stručnjaci iz zemlje i sveta.

Komentara: 0


#   Leskovac   Beograd   Srbijavode   Tomislav Nikolić   klima   konferencija   predsednik Srbije   očuvanje životne sredine   JKP Vodovod Leskovac  
@predsednikrs @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima