Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

O čemu su pričali Staljin i prota Stevan Dimitrijević u Moskvi 1945.

rssBookmark and Share

Aleksinac 04.02.2016. Zorica Peleš

Kada je prota Steva Dimitrijević boravio sa delegacijom SPC na izboru ruskog patrijarha Alekseja Prvog, u januaru 1945. g. u Moskvi, bio je nenadano Staljinov gost u Kremlju.

O čemu su pričali Staljin i prota Stevan Dimitrijević u Moskvi 1945.

Kako je prota došao do Staljina pročitajte ovde, a u nastavku teksta o čemu su pričali, preneseno perom biografa Zorice Peleš.

Prota je otišao kod Staljina u pratnji jednog visokog državnog funkcionera, poreklom Srbina, čiji je deda bio general u carskoj ruskoj vojsci i protin prijatelj iz njegovih studentskih dana u carskoj Rusiji.

Staljin je, po njihovom ulasku u njegov kabinet, videvši Protu onako impozantnog, visokog (Prota je bio visok skoro dva metra) i u godinama, ustao i tako stojeći nekoliko sekundi, sva trojica posmatrali su se nekoliko sekundi dok Staljin nije uzviknuo, stavivši obe ruke na Protina ramena:

- Nu, sedi!

Prota je normalno čekao da prvo sedne Staljin, koji je tada bio za sve strah i trepet. Zatim je usledio razgovor, koji je otpočeo Staljin pitanjem:

- Šta si, tj. ko si?

- Jugosloven, odgovorio je Prota.

- No, ne pitam te to, već jesi li Srbin, Hrvat ili Slovenac?

- Srbin!, ponosno je uzviknuo Prota, našta je Staljin nastavio:

- A, Srbi su dobri ratnici. Srbi su se u Prvom svetskom ratu borili i stvorili Jugoslaviju. Srbi su između dva rata sačuvali Jugoslaviju, a sada će Srbi da sačuvaju komunizam.

- Srbi mi se sviđaju za razliku od Hrvata, koji su ljigavi i koje ne mogu da smislim. Posebno su mi se zgadili od trenutka kada sam saznao da su se borili na strani Nemaca, u nemačkim uniformama ovde na ruskom frontu. To je, ponavljam, još jednom jedan izuzetno ljigav narod, jer šta drugo reći za takav narod koji je Nemce dočekao na početku Drugog svetskog rata kao oslobodioce i to sa cvećem, kada su ovi ušetali u Zagreb.

- Upamti, oni ne vole ni vas Srbe, ni nas Ruse i vama Srbima se ne piše dobro sa Hrvatima.

Posle razgovora o Hrvatima prešli su na druge teme. Kako Prota nije imao nikakvu političku misiji u Moskvi, razgovor između njega i Staljina tekao je prirodno i srdačno. Razgovarali su o svemu i svačemu, pa i o religiji, jer je Staljin završio bio bogosloviju, ali je kasnije izbačen iz Duhovnog seminarija zbog širenja marksističkih ideja. Njegovi saradnici su govorili da je često, u tajnosti, išao na grob svoje majke .

Proti je rečeno, kada je krenuo u Kremlj, da Staljin može da ga primi na samo 20 minuta, ali on je toliko oduševio Staljina, koji ga je zadržao u razgovoru nešto više od 3 sata. Prota je bio veoma obrazovan, načitan i neverovatno duhovit i dok je pričao Staljinu neke doživljaje, Staljin se grohotom smejao i stomak mu se tresao od smeha. Na rastanku, pozdravljajući se srdačno sa Protom, Staljin mu je sav ozaren rekao:

- Nu, ti dobar čovek! Ti si prava enciklopedija i ne pamtim da sam skoro sa nekim ovako uživao u razgovoru, kao sada sa tobom.

Staljin se potom zahvalio Proti na poseti, a unuk našeg generala Srbina, je goreo od zadovoljstva što je drug Staljin toliko vremena posvetio prijatelju njegovog dede, generala.

Aleksinac.Net


#   Aleksinac   prota Stevan Dimitrijević   Zorica Peleš   Staljin
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima