Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Rodu u pohode: Mladi iz dijaspore gosti Nišavskog upravnog okruga

rssBookmark and Share

Niš 11.02.2020. Južna Srbija Info

Više od 50 dece iz regiona, učesnici manifestacije „Dani kulture i tradicije dijaspore u Nišu – Rodu u pohode“, bili su gosti Nišavskog upravnog okruga.

Rodu u pohode: Mladi iz dijaspore gosti Nišavskog upravnog okruga

„Spajanje i povezivanje dijaspore sa maticom je neophodno i našoj dijaspori i matici, i dobro je da se ova manifestacija održava u Nišu i što su nam gosti deca koja ne žive u Srbiji, da nam pokažu na koji način se čuva kultura i tradicija i van Srbije“, rekla je Dragana Sotirovski.

Načelnica je naglasila da bi volela da ima više prilika i mogućnosti da  deca koja su poreklom sa ovih prostora, a koja žive u Americi ili Australiji, dođu u Srbiju i vide zemlju odakle su njihovi roditelji i gde su njihovi koreni i da se jednog dana, kada postanu svoji ljudi, privrednici, IT i stručnjaci u nekim drugim oblastima, sete odakle potiču i požele da ulože stečeni kapital u Niš i Nišavski upravni okrug.

Načelnica Sotirovski je istakla važnost povezivanja sa dijasporom, koje podržava  Ministarstvo inostranih poslova i Vlada Srbije i najavila dolazak srpske dece iz Slovenije u Niš, što je rezultat saradnje Nišavskog upravnog okruga i Skupštine Srbije, koja je započela prošle godine posetom Sloveniji a potom i uzvratnom posetom Okrugu.  

Na manifestaciji „Dani kulture i tradicije dijaspore u Nišu – Rodu u pohode, u organizaciji Centra tradicionalne kulture i duhovnosti „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Niša, koja je prvi put održana u Nišu učestvovali su folklorni ansambli iz Mađarske, Crne Gore, Makedonije, Sarajeva.

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   dijaspora   Nišavski upravni okrug   Dani kulture i dijaspore   Rodu u pohode
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima