Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

„Srca su nam se kidala dok smo decu odvajali od roditelja“

Bookmark and Share

Prokuplje 22.05.2014. Alo

„Bilo je strašno. Sa svih strana čula su se dozivanja očajnih stanovnika. Oni su vikali, plakali, molili da se dođe do njih. Tražili su hranu, vodu, cigarete...

„Srca su nam se kidala dok smo decu odvajali od roditelja“

Najteže nam je bilo dok smo decu odvajali od roditelja, kako bi smo ih evakuisali iz polavljenog Obrenovca. Srca su nam se kidala, ali deca su bila prioritet, a po roditelje smo se vraćali naknadno“, priča Nikola Kumanović, direktor preduzeća „Južna Morava dva“ iz Niša. On je sa sedmoricom ribočuvara iz Niša, Aleksinca, Prokuplja i Kuršumlije, među prvima dobrovoljno krenuo u potopljeni Obrenovac, odakle su čamcima, samo i jednom danu, spasli više od 600 ljudi.

„Krenuli smo 17. maja ujutro čamcem kroz ulice Obrenovca, koji je većim delom bio pod vodom. Sa svih strana dopirali su pozivi za pomoć. Ljudi su bili po krovovima kuća, terasama zgrada, na kamionu... Na svemu što je bilo iznad vode. Jednom rečju - tuga, jad i žalost“, kaže Kumanović i navodi da su na spratu jedne od kuća u dvorištu zapazili dve devojčice sa ocem.

„Bile su to Nikolina i Marija. Nažalost, bili smo prinuđeni da pravimo prioritete i teška srca smo spustili sa sprata kuće u čamac te dve devojčice. Obećali smo njihovom ocu da ćemo ih prebaciti do punkta odakle se evakuisani prevoze za Beograd u sabirne centre. Nakon toga, u istom dvorištu sa krova kuće uzeli smo i majku i malo dete, dok je i tu otac ostao na krovu da čeka druge spasioce. Teška srca odvojili smo se i od jednog i od drugog oca, uz obećanje da ćemo se najbržim putem vratiti po njih“, priča Kumanović.

Devojčice Marija i Nikolina igrom slučaja provele su toga dana neplanirano sa ribočuvarima više od tri sata u čamcu i postale ne samo njihove maskote već i vodiči.

„Kada je situacija to dozvolila, prevezli smo ih do obale i ostavili spasiocima da brinu o njima dok ne odemo nazad po oca. Međutim, njega je neka druga spasilačka ekipa skinula sa sprata kuće. Obradovali smo se kada smo u novinama videli da su ponovo zajedno. Želeli bismo da sa devojčicama stupimo u kontakt kako bismo im kupili nešto što im je najpotrebnije“, kaže Kumanović.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Aleksinac   Beograd   Kuršumlija   Južna Morava   poplava     evakuacija   ugroženi   Nikola Kumanović   poplava 2014   ribočuvari
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima