Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Toplički folkloraši razigrano uz igrače iz Australije, Makedonije, Republike Srpske

rssBookmark and Share

Prokuplje 05.07.2016. Topličke vesti, Južna Srbija Info

Prokuplje je drugi put bilo domaćin brojnim kulturno-umetničkim društvima na Festivalu folklora.

Foto: Topličke vesti
Foto: Topličke vesti

KUD „Toplica“ ugostilo je folkloriste iz Australije, Makedonije i Republike Srpske. Tokom višesatnog programa predstavili su se brojnim spletovima iz različitih krajeva u kojima se poštuje i neguje narodna igra.

Posle samog defilea kroz centar grada, koji je i ovaj put naišao na veliko odobravanje i pozdravljanje naših sugrađana, usledio je program, koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Festival je otvorio predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, naglasivši da je KUD „Toplica“ za samo tri godine rada postiglo rezultate za poštovanje.

– Prokupčani vole folklor i narodnu pesmu i igru. Ovaj festival je pravi način da se pokaže koliko samo KUD „Toplica“ radi na njihovoj popularizaciji. Uspesi koje postižu njegovi članovi gde god nastupaju, potvrđuju i zaslužuju samo pohvale. Želim da ovaj festival dugo traje i svake naredne godine okuplja Prokupčane i njihove goste na Trgu topličkih junaka, rekao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović otvarajući Drugi festival folklora u našem gradu.

Lepo i prijatno iznenađenje ovog festivala bilo je KUD „Sveti Sava“ iz Sidneja, koje je nastupilo sa 24 igrača, od kojih su neki prvi put došli u Srbiju. Oni su istakli da će tri nedelje putovati po našoj zemlji i da im je veoma važno druženje i upoznavanje sa mestima i istorijskim znamenitostima.

Organizator festivala i koreograf u KUD „Toplica“ Zoran Petrović se ovom prilikom zahvalio Opštini Prokuplje i brojnim sponzorima na pomoći u samoj organizaciji festivala i istakao da će sledeće godine biti masovniji, jer su već sada neka KUD najavila svoj dolazak. Među njima će biti i gostiju iz Ukrajine, Slovačke i Bugarske.

– KUD „Toplica“ trenutno broji oko 350 članova, vežba sa puno ljubavi i odricanja, a svojom upornošću i istrajnošću polako čini da Prokuplje bude prepoznatljivo i po folkloru koji neguje, ali i festivalu koji organizuje, naglasio je Petrović.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Zoran Petrović   Sveti Sava   predsednik opštine   folklor   Zoran Petrov   Makedonija   Australija   Aleksandar Simonović   Festival folklora  
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima