Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

UŽAS: Umiru nam siromašna deca

rssBookmark and Share

Kuršumlija 02.07.2014. Afera

Lekarska komisija Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, u ekspolzituri u Kuršumliji, masovno odbija da odobri lečenje teškim bolesnicima van filijale, zbog čega umiru oni koji nemaju novca da sami plate neophodno lečenje, za šta članovi komisije uopšte ne mare, piše nedeljnik ''Afera''

UŽAS: Umiru nam siromašna deca

Prema pisanju nedeljnika ''Afera'' lekarska komisija, koju čine dr Milunka Ilić Veselinović i dr Olivera Jovanović, koja je i predsednica prvostepene lekarske komisije u Kuršumliji, masovno odbijaju da odobre lečenje u drugim gradovima, kako starijim pacijentima, tako i deci koja umiru jer roditelji sami nisu u mogućnosti da plate lečenje.

- Dom zdravlja, kao ni lekari, nisu u mogućnosti da utiču na rad lekarske komisije, jer to nije u našoj nadležnosti, već u nadležnosti Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kažu u dečijem dispanzeru Doma zdravlja u Kuršumliji za taj nedeljnik.

Protiv odluke lekarske komisije roditelji teško bolesne dece mogu pokrenuti spor pred Uspravnim sudom, ali to zahteva velike izdatke, a oni mahom žive na ivici egzistencije i za to nemaju novca.

- Godinu dana su je pogrešno lečili, a onda smo maltene morali da molimo RFZO da ispoštuje proceduru i pošalje je na zračenje u inostranstvo. Ti ljudi u belim mantilima su je ubili. Oni su mi uništili dete!“, kroz plač, u očajanju i besu - priča za „Aferu!“ Dragan Trajković, otac devetogodišnje Anastasije, obolele od hordoma, retke vrste tumora maksilarnog sinusa, koji je u međuvremenu, metastazirao na pluća, zbog čega je devojčica preminula.

Otac preminule Anastasije Trajković (9) podneo je krivične prijave protiv RFZO I pojedinih lekara.

Nedeljnik ''Afera'' podseća da je, mala Anastasija izgubila dragoceno vreme i zbog sulude odluke prvostepene komisije RFZO, koja je odbila zahtev devojčicinih roditelja da je uputi na lečenje u inostranstvo. To se desilo, iako je Anastasija imala sve zakonske uslove za odlazak na protonsko zračenje, koje je bilo jedina mogućnost za njeno ozdravljenje. Nakon pritiska javnosti, drugostepena komisija je tek posle dužeg vremena odobrila putovanje u Češku o trošku države, ali je, bilo kasno.

 

Komentara: 0


#   Kuršumlija   Dom zdravlja   Milunka Ilić Veselinović   Anastasija Trajković   RFZO   Afera (nedeljnik)   Dragan Trajković   lekarska komisija   Olivera Jovanović   krivične prijave
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima