Južna Srbija Info

Zaplanje: Neženje uzalud iščekuju mlade

rssBookmark and Share

Gadžin Han 11.12.2016. Beta

Okićene ulice, blještavi izlozi i užurbane pripreme za proslavu Nove godine, za većinu stanovnika Zaplanja, planinskog kraja u blizini Niša, predstavlja pusti san, svake, pa i ove zime.

Foto: Negoslavlje
Foto: Negoslavlje

U kratkim i hladnim zimskim danima siromašna zaplanjska sela sablasno su pusta i tek po dimu koji izlazi iz po nekog dimnjaka može se videti da u njima još žive ljudi.

Zaplanje, odnosno područje koje pokriva opština Gadžin Han, jedno je od najstarijih i najsiromašnijih u Srbiji.

U 34 zaplanjska mesta, prema zvaničnoj statistici, živi nešto više od 8.000 stanovnika, a preko polovine njih starije je od 50 godina.

Prema rečima predsednika opštine Gadžin Han Saše Đorđevića, ova opština je između dva poslednja popisa izgubila petinu stanovništva.

"Tokom godine na području čitave opštine rodi se tridesetak beba, a umre blizu 300 ljudi. U selima je puno neoženjenih muškaraca koji nemaju posla i ne odlučuju se da zasnuju porodicu", rekao je Đorđević za Betu.

Foto: Negoslavlje

Đorđević kaže da je slika ove opštine sve do 90-ih godina prošlog veka bila potpuno drugačija. U Zaplanju je polovinom prošlog veka živelo 26.000 stanovnika, seoske škole bile su pune dece.

"Migracija stanovništva, gašenje društvenih firmi i nedostatak posla glavni su razlozi što sela u ovom kraju ostaju bez ljudi. Zaplanje sada ima svega 200 radnika koji rade u proizvodnji, a 1.400 ljudi je nezaposleno", rekao je Đorđević.

Žitelji ovog kraja takođe ističu da je gašenje fabrika glavni razlozi što u zaplanjskim selima sada žive uglavnom starci, starice i neženje.

Najveći broj neoženjenih muškaraca, rekli su meštani, teško da će ikada naći suprugu i zasnovati porodicu.

"Težak je život na selu, neće ni jedna žena da dođe iz grada ovde da se muči da kopa njive i čuva stoku", kažu u glas Divna i Blagoje Stojanović iz Sopotnice, oboje zašli odavno u osmu deceniju života.

Njihov komšija pedesetjednogodišnji Slavoljub Stojanović jedan je od žitelja Zaplanja koji do sada nije uspeo da pronađe suprugu.

"Kad je u selu bilo devojaka, nisam hteo da se ženim, računao sam imam još vremena. Kad sam rešio, bilo je kasno, u selu više nije bilo devojaka", objašnjava Stojanović.

Prema Stojanovićevim rečima, devojke iz sela, za razliku od muškaraca, po završetku školovanja ne vraćaju se svojim kućama, već se udaju u gradu.

"U Sopotnici sad nemate ni jednu devojku, a ima tridesetak neženja, svi su stariji od trideset godina. Slična je situacija i u drugim selima", rekao je Stojanović.

Slavoljub Jovanović iz Donjeg Dragovlja, takođe neženja sa dugogodišnjim stažom, kaže da sada ne postoje nikakve šanse da žena iz grada dođe da živi u selo.

"Mi muškarci smo ostali na selu da se brinemo o roditeljima. Sada su oni pomrli, a mi ostali sami. U mom komšiluku ostali sve samci", kazao je Jovanović.

Meštani zaplanjskih sela naglašavaju da su u ovom kraju venčanja postala prava retkost. Na području čitave opštine skopi se godišnje tek između pet i deset brakova. Zbog toga rođenje deteta u selu predstavlja doživljaj koji obraduje sve meštane.

Komentara: 0


#   natalitet   Gadžin Han   Saša Đorđević   Zaplanje   migracija   Slavoljub Jovanović   Donje Dragovlje
@


 


[ Dodaj komentar ]