Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Flauta, to sam ja, to je moj život

rssBookmark and Share

Niš 10.09.2021. Z.Stojnić, Južna Srbija Info

U sredu je u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu, održan promotivni koncert diskografskog izdanja Inspirisani flautom, na kome su nastupili flautistkinja Anđela Bratić i pijanista Dragan Jovanović.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Tim povodm, razgovrali smo sa Anđelom, osvrnuli se na početke, vaspitanje, ljubav...

Publika je na koncertu imala priliku da čuje dela srpskih autora Vladimira Tošića, Milene Stojadinović Milić, Dragane S. Jovanović, kao i Dimitrija Golemovića i Ivana Brkljačića.

Foto: Ogranak SANU Niš

Čini se da je to bilo posebno veče za Vas, ovakvi koncerti nas podsećaju da je niška publika željna dobre muzike. Poznavaci Vas vezuju i za izvođenje dela domaćih kompozitora?

Da, na koncertu su bila dva kompozitora čija smo dela izvodili. To je bila promocija mog drugog cd-a “Inspirisani flautom”, koje je izdao Fakultet umetnosti a pod pokroviteljstvom SOKOJ-a i uz podršku SANU ogranka u Nišu, a kompozitori Dimitrije Golemović i Ivan Brkljačić, poklonili su se niškoj publici i izrazili iskreno divljenje i zahvalnost za oživljavanje i interpretaciju njihovih dela.

Ovoga puta nećemo da spominjemo godine školovanja u zemlji i inistranstvu, brojne koncerte, nastupe, snimanja, priznanja, rad na Fakultetu umetnosti. Ono što naše čitaoce interesuje, kako je jedna devojčica zavolela flautu, kako je postala vrsni muzičar, odakle ta ljubav?

Od najranijeg detinjstva sećam se, kako mi moja mama peva i da se stalno čula muzika iz je uključenig tranzistora. Valjda zato i ja volim da pevam i sećam se i dan danas tekstova nekih starih, zaboravljenih pesama. Kasnije je moje interesovanje za muziku obogatila opet mama, koja je imala mnogo kaseta klasične muzike i ja sam ih stalno slušala i upijala svaku notu. Danas, ne mogu da zamislim da mi počne dan a da ne upalim svoj radio, čim ustanem. Muzika je radost i tuga, smeh i melanholija. Obožavam stare narodne pesme i rado ih pevušim za sebe a opuštam se uz klasiku, koju najčešće slušam, čak i dok vozim.

Flauta je kraljica duvačkih instrumenta, virtuozan instrument sa suptilnim zvukom koji se najčešće poredi sa ljudskim glasom. Možda baš zato i volim da pevam (osmeh( sa druge strane za mene flauta predstavlja ljubav moje nane prema meni i zauvek je nosim u srcu. Ona mi je usadila tu ljubav prema flauti i nagovorila me da idem u muzičku školu i izaberem baš flautu kao instrument. Danas ja uživam u svom poslu, svojoj karijeri i ne bih ništa menjala u svom izboru. Flauta, to sam ja, to je moj život.

Dugo Vas nije bilo u javnosti, razlog nije samo pandemija. Postali ste majka, za većinu žena najlepši osećaj. Kako sada "spajate" sve obaveze?

Veoma sam srećna što sam se pre pet meseci ostvarila kao majka i to dvojice preslatkih dečaka. Imala sam određenu dozu straha od nepoznatog osećaja majčinstva i nisam bila sigurna kako ću moći da uskladim sve svoje obaveze oko dece i posla. Međutim, kao i za sve drugo u životu, bitna je dobra organizacija a ja sam osoba koja voli da uvek ima plan. Tako da sada moji dečaci uživaju u mom vežbanju flaute kod kuće, jer sam im skoro od prvog dana povratka kući iz porodilišta svirala, tiho i pomalo, da ih naviknem na zvuk flaute. Sada ih stavim da se igraju a ja pored njih vežbam. Pažljivo me slušaju u početku, onda se zaigraju a zatim se uspavaju. Suština je da sad, sa bebama, sve ima smisla.

Rastali smo se sa Anđelom do nekog drugog susreta i lepih vesti..


#   Niš   Fakultet umetnosti   koncert   Dragan Jovanović   SANU   flauta   Anđela Bratić
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima