Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Đavolja varoš ovekovečena fotografijama

rssBookmark and Share

Kuršumlija 07.11.2014. V.Petrović,

I ove godine su fotografi koji se bave umetničkom fotografijom mogli da uživaju u lepoti Đavolje varoši koju su ovekovečili svojim fotoaparatima, a sve u okviru 37. Međunarodne foto kolonije “Đavolja varoš 2014.” koja je nedavno održana.
Ove godine je kolonija okupila umetnike iz Srbije i Rusije kojima vreme nije išlo na ruku, ali je i takva igra prirode bila svojevrsni izazov za njih.

Đavolja varoš ovekovečena fotografijama

“Radi se o tradicionalnoj foto koloniji koja je počela sa radom još davne 1977. godine i održavala se svake godine u prethodnih 37 godina. I ove godine kolonija je okupila eminentne umetničke fotografe iz Srbije i Rusije, kaže Radovan Tanasković, diplomirani turizmolog koji je organizator ovogodišnje foto – kolonije i njen direktor.

Internacionalna foto – kolonija „Đavolja varoš 2014“ i ove godine se održava pod pokroviteljstvom turističkog preduzeća Planinka koje i upravlja atraktivnim spomenikom prirode Đavolja varoš, a umetnicima iz Srbije i Rusije bili su na raspolaganju mnogobrojni predeli, pored same Đavolje varoši, u okolini Kuršumlije, Prolom i Lukovske banje. Ovom kolonijom se nastavlja i prijateljstvo koje je započeto pre nekoliko godina sa umetnicima iz Rusije.

“Fotografije koje su nastale tokom kolonije biće deo izložbe koju ruski umetnici planiraju da organizuju u Belgorodu”, kaže Radovan Tanasković. “Zapravo, cela postavka izložbe u ovom gradu biće posvećena slikama koje su nastale u ovom delu Srbije, bogatom prelepim motivima koji zaslužuju da budu ovekovečeni na fotografijama. Izložba će biti tako urađena da predstavlja svojevrsnu priču o ovom kraju naše zemlje sa kojom će upoznati građani iz ovog ruskog grada”.

Osim Đavolje varoši, verskih objekata u ovom delu Srbije, pažnju naših umetnika ali i ruskih pažnju su privukli i prekrasni pejsaži kojima okolina Kuršumlije obiluje. To su vodenice potočare, potoci koji preko kamenih prevoja prave male i slikovite vodopade, a ono što je ostavilo poseban utisak na goste iz Rusije bio je žubor planinaskih potoka. Zvuk koji oni ne mogu često da čuju u svojoj domovini jer žive pored velikih reka koje mirno i gotovo bešumno teku.

Tanasković dodaje da je i ova foto kolonija samo dao nastavka saradnje koju imaju sa umetnicima iz Belgoroda, ali i sa njiovim Univerzitetom. Studenti iz Belgoroda su česti gosti Prolom banje gde, a mnogi njihovi umetnici se uključuju u rad likovne, vajarske i foto kolonije.

 


#   Kuršumlija   Đavolja Varoš   Planinka   studenti   fotografije   foto kolonija   Radovan Tanasković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima