Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Hajka u Niškom simfonijskom orkestru

rssBookmark and Share

20.11.2010. Izvor: Politika

Dok stranke na vlasti vode računa o tome ko će biti biran na direktorske i funkcije u organima upravljanja u javnim preduzećima i ustanovama, u Nišu je za predsednika Upravnog odbora Simfonijskog orkestra izabrana nestranačka ličnost. Igor Aleksić. profesor violine na Fakultetu umetnosti, priznati umetnik i na evropskim prostorima, izabran je na ovu funkciju posle smene dela prethodnog saziva Upravnog odbora.

Hajka u Niškom simfonijskom orkestru

Činilo se, budući da kriza u Simfonijskom orkestru dosta dugo traje, da je izbor Aleksića dobro rešenje i da će se brzo prevazići problemi, a da su se političke organizacije izdigle iznad stranačkih apetita i koalicionih sporazuma.

Nažalost, još se na odluci o izboru Igora Aleksića nije ni mastilo osušilo, a ona je već osporena. I to u rukovodstvu Simfonijskog orkestra. Sednicu na kojoj je Aleksić izabran za predsednika UO direktorica ustanove Tatjana Veličković-Minčić je proglasila nelegitimnom.

Kriza u Simfonijskom orkestru traje od početka godine kada Upravni odbor nije usvojio izveštaj o finansijskom poslovanju. Uz konstataciju da UO nije konsultovan prilikom trošenja novca, iznete su primedbe na rad rukovodstva ustanove. Pored ostalog da je zabeležen finansijski fijasko u prihodima od prodaje karata – na manifestacijama orkestra bio je isti broj posetilaca, a prihodi su bili duplo manji. Zamereno je rukovodstvu i da je bez odluke Upravnog odbora isplaćivan honorar izvođačima na Niškim muzičkim svečanostima, a postavljeno je i pitanje postupka nabavke koncertnog klavira za koji je plaćeno 3.000 evra više... Zamerka UO bila je i zbog neraspisivanja konkursa za direktora ustanove, iako je Tatjani Veličković-Minčić istekao mandat.

Ostalo je zabeleženo da je Simfonijski orkestar jedna od retkih ustanova čiji finansijski izveštaj za 2009. godinu nije usvojen!?! Zbog toga su smenjene Branislava Petrović-Marković, predsednica, i Ana Mihajlović, član UO. Umesto njih, Skupština grada je za nove članove imenovala nestranačku ličnost Igora Aleksića i Jasminu Murge iz G17 plus. Iz ove stranke je i direktorica Minčić. Preostala tri člana Upravnog odbora su Milan Stanković, član DS-a, kao i Snežana Jovanović, koja je zamenik predsednika Upravnog odbora, i Irena Veljković – obe iz redova zaposlenih u Simfonijskom orkestru.

Iako Igor Aleksić ima bezrezervnu podršku struke – fakulteta i svih drugih obrazovnih i muzičkih ustanova u gradu i što je veoma bitno – članova samog Simfonijskog orkestra, nekome ne odgovara njegov izbor. Direktorica Minčić proglasila je nelegitimnom sednicu UO na kojoj je on izabran za predsednika i odmah otvorila i pitanje da li na to ima pravo i koje su joj ingerencije.





#   Simfonijski orkestar     Skupština grada   Upravni odbor   Ana Jovanović   Milan Stanković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima