Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Književnik Miodrag Tasić predstavljen ražanjskoj čitalačkoj javnosti

rssBookmark and Share

Ražanj 16.06.2015. Tekst i foto: Boža Marković

Sredinom prošle nedelje u okviru književnog popodneva SO Ražanj predstavila je u velikoj dvorani Opštinskog suda u Ražnju stvaralaštvo Miodraga Tasića, književnika iz Aleksinca.

Književnik Miodrag Tasić predstavljen ražanjskoj čitalačkoj javnosti

Ovaj plodan stvaralac za 15- tak godina objavio je sedam svojih knjiga i roman. Započeo je knjigama sa poezijom i aforizmima- „ Gorki plodovi“  i „Pelinov prah“, usledile su priče u knjigama“ Ružičaste naočari“,  „Sasvim obični dani“ i „Istrebljivač“. Pre tri godine objavio je naslov  „Uz vetar“ , sa  pesmama i satiričnim pričama, a „Istrebljivač“  je poslužio kao osnova za roman  „Higijeničar“, tako da su ove dve knjige objavljene  u  toku  2010. godine.

O stvaralaštvu književnika Tasića, izrečeno je mnogo lepih reči, kao i o njegovom kulturnom pregalaštvu, jer je on pored ostalog izdavao časopis „Svetionik“  u  Švajcarskoj i pokrenuo je časopis  u „Priče južne Srbije“, koji je štampan u Nišu. Po mišljenju Dušana Mihajlovića- Adski, književnika iz Niša najveći domet književnik Tasić ostvario je objavljivanjem romana „Higijeničar“,  koji je izuzetan po tematici i predstavlja pravu retkost u književnom stvaralaštvu  Tasića.

Voditelj programa i izabrane delove iz knjiga čitala je Kaja Nikolić, pesnikinja iz Ražnja, a u tome joj je pomagao Milivoje Vučković, glumac iz Niša. U predahu čitanja aforizama i delova preiča, nastupala je Sara Stolić, mlada Ražanjka sa narodnim pesmama, inače ćerka  paroha  ražanjsnog gospodina Vladimira Stolića.

Istraživač i publicista  Miroslav Gagić, govoreći  o satiri i aforizmima  Tasića, rekao je da su pametni, oštri, ali i tužni, i da nema velih razloga za radovanje, sudeći po svemu, dok je Kaja Nikolić  pročitala i deo priče „Zadušnicae“ koja odslikava našu realnost

Sala je bila prepuna, a predstavljanju književog rada gospodina Tasića prisustvovao je Dobrica Stojković, predsednik SO  Ražanj, Dragiša Marković, književnik, iz Aleksinca,  Miroslav Gagić, istraživač i publicista, Radan Marković, publicista, Vitomir Dobrosavljević, direktor Doma kulture, Dragana Milenković, direktor OŠ,  svi iz Ražnja i  Boža Nesvrćanin, autor istorijskog spisa Rajevski, pukovnik  sa tri srca.

Književnik Tasić dao je set knjiga predsedniku SO Ražanj,  Dobrici Stojković, a potpisivao je knjige onima  koji su iste dobili  od Tasića.  Dragiša Marković  darivao je svoje dve najnovije knjige SO Ražanj, a Boža Nesvrćanin  knjigu Rajevski, pukovnik sa tri srca, pošto se srce pukovnika Rajevskog nalazi na teritoriji Ražnja, u porti manastira Sveti Roman.
 


#   Ražanj   Sveti Roman   Miodrag Tasić   Dobrica Stojković   književnost   Boža Marković - Nesvrćanin   Dragiša Marković   Dušan Mihajlović     Miroslav Gagić   Milivoje Vučković   Sara Stolić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima