Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Matija Bećković u Nišu: Srbija bez Kosova i Metohije ne može da postoji!

rssBookmark and Share

Niš 14.05.2018. Emilija Ostojić, Zdravko Stojnić

Boraveći na obeležavanju 139 godina rada i postojanja Narodne biblioteke "Stevan Sremac" u Nišu, književnik i akademik Srpske Akademije nauka i umetnosti Matija Bećković, osvrnuo se i na pitanje Kosova i Metohije".

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

"Kosovo i Metojiha jeste biće i srce Srbije i srpskog naroda i bez njega Srbija ne može da postoji i niko nema pravo da na bilo koji način odvoji dušu od tela", izjavio je Bećković.

„Niš je prestonica naše književnosti. Stevan Sremac je jedan od fenomena, prvi pisac koji je pisao na narečju mesta odakle nije, i to bolje od onih koji su bili odatle“ rekao je danas na svečanoj akademiji povodom 139. godišnjice biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu akademik Matija Bećković, koji je istakao da je „Sama činjenica da se još nije desilo da je neki pisac pisao na nekom drugom, osim na maternjem jeziku, govore o tome u čemu je značaj pisaca i čemu oni služe. Jezik je najvažniji arhiv, svedok, najbogatiji rudnik koji ima jedan narod“ .

„Za svako slovo ovog grada imamo po jednog velikana – rekao je Matija Bećković koji je kazao da su njegovi najbolji drugovi Duško Radović i Branko Miljković, ujedno i „naši najveći pisci“, koji uz Stevana Sremca pečate ovaj grad pisanom reči.

Govoreći o značaju knjige akademik Bećković je kazao „Na početku je bila knjiga, na kraju će biti knjige, a između su stvari koje su sklone promenama.To je argumentovao i studijom Umberda Eka koja se zove „ Nećete se lako ratosiljati knjige“. „Ovde je ispisana ćitava istorija knjige kao idealnog izuma, koji je dat jednom za svagda. Mogu biti od različitog materijala ali je ni jedan drugi medij ne može potisnuti. -Završiće se uvek onako kako je počelo – trijumfom knjige“, kazao je Bećković.

Na pitanje mogu li novi mediji da potisnu knjigu Bećković je kazao da su Knjige su trajno dobro. I one napisane pre hiljadu godina mi danas možemo da čitamo, a diskete moramo često da menjamo  kazao je Bećković.

On se osvrnuo na savremene tekovine. U telefonu je, kazao je on, ne samo cela jedna biblioteka, nego cela stvarnost.

„ U mojoj mladosti biblioteka je bila mesto gde se mogla naći sve knjige. i kao što sada preko telefona možete ući u trag svemu na svetu, da sedite u Nišu a da slušate premijeru Berlinske opere, tako  je nekad u malim mestima bila biblioteka. Uteha za veliki broj ljudi.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije, pisac Laslo Blašković rekao je da je bibliotekarski zadatak je da se knjige nađu, čuvaju, konzervišu i daju čitaocima na upotrebu, stoga je važno da bibliotekari treba da pročitaju knjige.

„Dolazim u Niš dugo godin, dolazim u ovu biblioteku i ona je zaista odlična. Jedna je od najboljih biblioteka u Srbiji. Pogotovu sada, poslednjih nekoliko godina, kako je renovirana“ rekao je Laslo Blašković.

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ jedna je od najstarijih kulturnih ustanova u Gradu i prva javna biblioteka u Južnoj Srbiji.

Grupa profesora je u okviru Gimnazije, 1879. godine, osnovala biblioteku i čitaonicu za potrebe građana, te se ova godina smatra godinom osnivanja niške Narodne biblioteke. Dve su ličnosti značajne za dalji život Biblioteke: niški vladika, Jeronim Jovanović i pisac, Stevan Sremac. Niški vladika, Jeronim Jovanović, 13. maja 1894. godine, testamentom je zaveštao svoju kuću s dvorištem, novac i bogatu ličnu biblioteku za osnivanje Javne biblioteke, koja je posle dugog sudskog procesa svečano otvorena 19. septembra 1904. godine. Biblioteka je 1906. godine dobila još jednu značajnu donaciju. Nakon iznenadne smrti Stevana Sremca, njegov brat, Jovan Sremac, poklonio je celokupnu piščevu ličnu biblioteku Narodnoj biblioteci.Do kraja Drugog svetskog rata Biblioteka je bila pod patronatom Gimnazije. Direktor Gimnazije ujedno je bio i staratelj Biblioteke, a kao bibliotekari radili su gimnazijski profesori, čulo se danas na svečanoj akademiji.

Foto: Južna Srbija

“Danas je Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ savremena institucija sa preko 30 hiljada korisnika, koja raspolaže fondom od preko 350 000 jedinica bibliotekske građe, bogatom zavičajnom zbirkom, savremenom i bogatom digitalnom bibliotekom kao i Kabinetom grafike, jedinom kolekcijom štampane umetnosti u narodnim bibliotekama u Srbiji, sa više od 300 originalnih grafičkih otisaka. Ona je prerasla i postala jedan od lidera ne samo u biblijotečkoj informacionoj delatnosti, već uošte u oblasti kulture i obrazovanja”, kazala je danas direktorka biblioteke Stevan Sremac Sonja Šuković. Ona je dodala da je slika čitaoca sada izmenjena o mnogo je više omladine , dok su ranije  glavni” čitaoci bili penzioneri.

Foto: Narodna bibliotekaČita se sve – od klasike, beletristike ali i savremena književna dela.

U ime Grada Niša prisutne je pozdravila gradska većnica Jelena Mitrovski.

Ona je istakla posebnu misiju koju ima biblioteka u izgradnji sistema vrednosti mlađih naraštaja i čestitala vredan jubilej svim zaposlenima u ovoj ustanovi.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici grada, Laslo Blašković, upravnik Narodne Biblioteke Srbije, vladika Teodosijem predstavnici sveštenstva, vojske kao i biblioteka širom Srbije .

U okviru svečanosti otvorena je svojevrsna izložba autora Dragane Teodosić pod nazivom “Matija” posvećena velikanu pisane reći i akademiku SANU Matiji Bećkoviću.

U muzičkom programu učestvovala je vokalna grupa “ Konstantin” i guslar Radovan Peković.

Foto: Narodna biblioteka

Komentara: 0


#   Niš   Južna Srbija region   Stevan Sremac   istorija   Narodna biblioteka   Matija Bećković   Vladika Teodosije   Branko Miljković   Sonja Šuković   Jelena Mitrovski   Duško Radović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima