Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ne starlete i TV zvezde - ovo su srpske heroine!

Bookmark and Share

Beograd 13.10.2015.

Šta je zajedničko Svetoj Petki i Ivani Španović?
Obe se, uz još 98 žena, nalaze u knjizi Dragana M. Miloševića "Heroine Srbije - Vekovnik".

Ne starlete i TV zvezde - ovo su srpske heroine!

"Jedna je na početku, druga na kraju moje nove knjige, monografsko-biografskog i publicističkog dela koje pruža uvid u biografije 100 znamenitih žena, koje su svojim životnim delima ispisivale zlatne stranice u istoriji Srba i Srbije. Takođe, mnoge od njih su učinile i kolosalana dela koja imaju svetsku i evropsku vrednost. To su žene koje su bile cenjene na svim dvorovima i u predsedničkim rezidencijama", rekao nam je autor na beogradskoj promociji, u Ruskom Domu u Beogradu, u ponedeljak uveče.

Nisu sve Srpkinje
"Ova knjiga pobeđuje muški konzervatizam i predrasude, ona nije feministička. Takođe, ne afirmiše samo žene srpskog roda, već i one koje su se borile za duh i slobodu srpskog naroda, a potiču iz nekih drugih zemalja", kaže recenzent knjige Tomislav Kresović

Listajući knjigu, vidimo da među tim ženama ima umetnica, sportistkinja, naučnica... Međutim, da li postoje neki poslovi ili interesovanja, koji su zastupljeni više od drugih, kada je reč o srpskim heroinama?

"Nema ljudske delatnosti u kojoj one nisu postizale vrhunske rezultate, ali bih možda mogao da kažem da se izdvajaju obrazovanje i kultura. Tu je njihovo mesto bilo dominantno. Ali, ponavljam, čin svake od njih je za Srbiju pođednako važan. Jelena Anžujska, na primer, je vladala 63 godine, i sa svojim sinovima je od naše države napravila najmoćniju pravoslavnu zemlju na Balkanu. S druge strane, tu je i Bahrija Nuri Hadžić, operska primadona kojoj se tridesetih godina prošlog veka divio ceo svet. Ili, u novijem periodu, naša sjajna Biserka Cvejić, koja je prilikom jednog od mnogobrojnih nastupa u operi u Berlinu, 1961. doživela da joj se aplaudira 26 minuta u kontinuitetu, a zavesa se samo zbog nje podizala 56 puta!"

Da li su one, pored svih svojih uspeha, istovremeno bile i majke, supruge, domaćice, ali i lepotice, zavodnice?

Pomogli i Fejsbuk prijatelji
"Želim da zahvalim i svojim Fejsbuk prijateljima koji su sugestijama i komentarima pomogli nastanak ove knjige, koja obuhvata ličnosti od srednjeg veka do danas. Inače, na ideju da pišem o srpskim heroinama došao sam pre dve godine kada sam saznao da je u Beogradu od 420 spomenika samo 18 posvećeno ženama", kaže Dragan M. Milošević.

"Kako da ne! U mojoj knjizi možete naći neke velike ljubavne priče u vezi sa našim heroinama. Recimo, odnos Milice Stojadinović Srpkinje i Ljube Nenadovića, Lenke Dunđerski i Laze Kostića. Zatim ljubav Milice Babić, slavne kostimografkinje i Ive Andrića koji je 20 i više godina čekao da je zaprosi. Strpljenje se isplatilo - na dodeli Nobelove nagrade pored njega je stajala Milica u prelepoj plavoj haljini. Živeli su zajedno deset divnih godina, potom je ona umrla, a Andrić se povukao u samoću i više nije pisao. Zamislite, kakva je to ljubav bila!"

Da li su i heroine naše savremenice, takođe ostvarene kao majke i supruge, s obzirom na to da se danas često može čuti da uspešna žena nema vremena da osnuje porodicu, podižu decu, kuva...

"Žene su te koje su čuvale i danas čuvaju naše ognjište, bez obzira na to da li su sa puškom u ruci u prvim borbenim redovima, ili se uspešno bave nekim drugim poslovima. Donosile su krucijalne odluke, menjale tok istorije i istovremeno rađale decu. Tako je i danas. Kod žena je najizraženiji majčinski instikt, i tu dileme nema. Ako to ne bi činile - do čega bi onda naša nacija došla? Na današnjim heroinama je da budu hrabre kao i one u prošlosti, a na nama da im se odužimo tako što ćemo ih sačuvati od zaborava", kaže naš sagovornik i citira stihove "Mahabharate".

"Gde se žene poštuju,
tamo je bogovima ugođeno;
gde se ženama ne iskazuje poštovanje,
tamo ni jedno delo ne donosi ploda."

Autor: Dragana Todorović


#   Beograd   knjiga   obrazovanje   heroj   Dragan Milošević   Heroine   Dragana Todorović   Jelena Anžujska
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima