Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški sajam knjiga posetilo više od 13.000 ljubitelja pisane reči

rssBookmark and Share

01.12.2017. Južna Srbija Info

Ovogodišnji Niški sajam knjiga posetilo je više od 13 000 ljubitelja pisane reči, a naročito je bilo mnogo dece, što potvrđuje da su osnovne i srednje škole iz Niša i okoline veoma ozbiljno shvatile značaj i smisao ove tradicionalne manifestacije.

Foto: NKC
Foto: NKC

Na Sajmu se predstavilo više od 80 književnih i stripskih izlagača koji su ponudili maksimalne moguće popuste, a posebno interesovanje su izazvali antikvari koji su posetiocima ponudili brojna izdanja izdavačkih giganata iz nekadašnje Jugoslavije. Na Sajmu su ravnopravno bile zastupljene beletristika, stručna literatura i raznovrsna publicistika, knjige namenjene deci i izdanja namenjena odraslima, književna i naučna dela ali i strip albumi, kapitalna i enciklopedijska izdanja, ali i najnoviji bestseleri i popularna literatura.

Tokom Sajma je u prostoru za promocije, prezentacije i tribine upriličeno više od trideset raznovrsnih programskih aktivnosti, a među gostima Sajma bila su neka od najvećih imena niške, srpske i evropske literarne i stripske scene (akademik Milosav Tešić, jedan od najprevođenijih srpskih pisaca dr Zoran Živković, pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo,  strip autori Željko Pahek i Vladimir Krstić Laci, niški autori Dejan Stojiljković, Miloš Petković i Violeta Jović, istoričar Jovan Deretić).

U strukturnom i organizacionom smislu ovogodišnji Sajam je u potpunosti odgovorio visokim zahtevima posetilaca, izlagača i celokupne niške javnosti, jer se pokazalo da je uvođenje stripskog sajma kao noviteta u svakom pogledu pun pogodak, kao i da je moguće pomiriti dva donekle raznorodna aspekta ove sajamske manifestacije – njegovu tržišno-komercijalnu prirodu i društveno značajnu kulturno-umetničku suštinu.

Da bi se dodatno afirmisao medij knjige, organizator Sajma Niški kulturni centar organizovao je tokom Sajma i nagradnu igru za posetioce ovog događaja. Svi zainteresovani posetioci mogli su da ostave svoju poništenu kartu sa upisanim ličnim podacima u posebnu kutiju na samom ulazu u Halu „Čair“, da bi nakon Sajma bilo organizovano svečano izvlačenje dobitnika pred televizijskim kamerama. Izvlačenje će biti održano u ponedeljak, 4. Decembra na NTV-u u 16 sati, u emisiji „Dobar dan“, a troje nagrađenih dobiće kao nagradu kapitalna izdanja Izdavačkih kuća „Pravoslavna reč“ i Niški kulturni centar.


#   Sajam knjiga   Niški kulturni centar   Miloš Petković   Marko Šelić   Dejan Stojiljković   Zoran Živković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima